Трейдери залишають ринок корпоративних бондів Європи

Четвер, 12 лютого 2015, 15:04

Кількість трейдерів корпоративними облігаціями в Європі скорочується, оскільки зниження виручки найбільших банків від торгівлі цінними паперами з фіксованою прибутковістю підштовхує їх до відходу з цього ринку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Середня кількість дилерів, які виставляють ціни за європейськими корпоративними бондами, минулого місяця впало до 3,2 на угоду в порівнянні з 8,8 в 2009 році, свідчать розрахунки Morgan Stanley.

Це ускладнює інвесторам продаж і купівлю облігацій і підвищує побоювання, що в разі будь-яких стресових ситуацій на ринку їм складно буде позбутися паперів.

Реклама:

"Ліквідність ринку облігацій фундаментально змінилася за останні п'ять років, і це нас дуже турбує, - зазначив фондовий керуючий лондонської фірми GLG Partners LP Джон Мобі. - Банки менше хочуть брати на себе ризики".

Обсяг торгівлі європейськими корпоративними бондами впав приблизно на 70% з 2008 року, за даними Royal Bank of Scotland Plc. У США за цей період середньоденний оборот угод збільшився на 10%, хоча обсяг ринку облігацій з інвестиційними рейтингами виріс на 90% з 2009 року, відзначає Bank of America Corp.

Три провідних американських банки - JPMorgan Chase & Co., Bank of America і Citigroup Inc. - В четвертому кварталі зафіксували найгіршу квартальну виручку від торгівлі з 2011 року, в тому числі через падіння доходу від операцій з цінними паперами з фіксованою прибутковістю.

У той же час скорочення обсягу угод з корпоративними бондами не повинно бути великою проблемою для інвесторів, оскільки вони повинні купувати папери і тримати їх до погашення, а не торгувати, вважає голова ICMA Centre в Henley Business School Брайан Худоба-Куїн.

"Облігації створені для того, щоб їх купували і тримали. Тому ідея, що ринок повинен бути дуже ліквідним, - нонсенс", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: