Росія більше не світовий лідер з видобутку нафти

Середа, 11 лютого 2015, 20:14

За підсумками 2014 року США стали світовим лідером з видобутку нафти, обігнавши Росію, випливає з середньострокового прогнозу Міжнародного енергетичного агентства до 2020 року.

Про це пишуть "Ведомости".

За рік США збільшили видобуток на 1,5 млн барелів на добу до 11,81 млн, аналогічний показник у Росії за цей період зріс на 50 тисяч барелів на добу до 10,93 млн. Саудівська Аравія як і раніше займає 3 місце.

Справа в тому, що МЕА при підрахунку видобутку не враховує газовий конденсат, який займає близько 15% сумарного видобутку країн ОПЕК. Завдяки цьому Саудівська Аравія є світовим лідером з видобутку рідких вуглеводнів. Найближчим часом відрив лідера від переслідувачів буде зростати, прогнозує МЕА.

Реклама:

Основний приріст видобутку в США до 2020 року припаде на сланцеву нафту: якщо минулого року її видобуток становив 3,6 млн барелів на добу, то до 2020 року він зросте до 5,2 млн, прогнозує агентство. Загрозу цьому представляє висока закредитованість американських нафтових компаній, яка може обмежити їм доступ до фінансових ресурсів, йдеться у звіті агентства.

Торішнє падіння цін на нафту було своєрідним тестом для сланцевих виробників, при вартості нафти в 50 доларів за барель тільки 40% з них знаходиться в зоні беззбитковості, зазначає МЕА. Проте низькі ціни змушують виробників уважніше ставитися до капзатрат, знижувати витрати і підвищувати ефективність, йдеться у звіті.

Деякі нафтові компанії, навпаки, почали вкладати великі гроші в нові території в надії знайти великі нафтоносні провінції начебто найбільших в Америці родовищ сланцевої нафти Eagle Ford і Bakken.

Виклики, з якими зіткнулася Росія в минулому році, крім зниження цін на нафту включають в себе західні санкції і падіння курсу рубля. Все це на тлі падіння видобутку на традиційних родовищах призведе до зниження добового видобутку на 560 тисяч барелів до 2020 року. Рік тому агентство прогнозувало зростання на 200 тисяч барелів.

Але навіть без санкцій ситуація в російському нафтогазовому секторі непередбачувана, пише МЕА. Постійні зміни податкового режиму, непрозоре регулювання, а також загроза вилучення компаній на користь держави роблять інвестування в сектор досить ризикованим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!