Гонтарева: Вже 12 банків погодилися піти назустріч валютним позичальникам

Середа, 11 лютого 2015, 17:31

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів, розроблений Національним банком України спільно з банками - найбільшими кредиторами по іпотеці й об'єднаннями валютних позичальників, уже підписали 12 комерційних банків, у портфелі яких перебувають 90% кредитів фізичних осіб в іноземній валюті.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева в ході виступу у Верховній Раді, передає УНІАН.

"Зазначений меморандум вже підписали 12 банків, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті. НБУ активно працює з іншими банками щодо добровільного приєднання до цього меморандуму", - сказала вона.

Гонтарева нагадала, що меморандум передбачає реструктуризацію заборгованості за кредитами в іноземній валюті, забезпеченими іпотекою, залишок за основною частиною яких на 1 січня 2015 року не перевищував 2,5 млн гривень, і переведення їх у гривню за курсом на день реструктуризації.

Реклама:

За кредитом має бути відсутня непогашена заборгованість. Меморандум передбачає прощення різниці між курсом на день реструктуризації боргу й договірним курсом. Передбачається прощення 50% такої різниці по соціальному житлу і 25% - по інших видах житла.

"Умовою набуття чинності меморандуму є внесення змін до Податкового кодексу, які дозволять банкам безболісно, зокрема, без створення додаткових податкових зобов'язань, пом'якшувати умови виконання позичальниками договорів, прощати борг або його частину, а також відшкодовувати безнадійну заборгованість за рахунок створених страхових резервів", - сказала Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!