"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Зарплатна" реформа Яценюка поставила хрест на детінізації зарплат - експерт

Неділя, 1 лютого 2015, 15:41

Експерти та підприємці вважають, що запропонована урядом у Податковому кодексі "зарплатна" реформа не здатна реально стимулювати легалізацію заробітних плат, збільшивши надходження до Пенсійного фонду, з тієї причини, що ставки фіскальних відрахувань залишаються надто високими.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише Юлія Самаєва.

"Реальних передумов виведення зарплат з "тіні" у нинішньому наборі пропонованих нововведень не спостерігається. Експерти неодноразово звертали увагу Мінфіну на те, що незначне зменшення ставок очікуваного ефекту не дасть, тому що платити в "конвертах" все одно буде вигідніше", - йдеться у статті.

"Мінфін і Державна фіскальна служба слухали, кивали та продовжували робити по-своєму. Підсумок: система, що запрацювала, передбачає навіть не зниження ставки, а застосування понижуючого коефіцієнта", - пише автор.

Реклама:

Вона нагадує, що спочатку реформа передбачала зменшення не лише єдиного соціального внеску, а й податку на доходи фізичних осіб. У комплексі цей механізм міг би спрацювати.

"Але компенсаторів не знайшлося, адже скорочувати держвидатки ніхто не планував. Коли в реформі залишилося тільки зниження ЄСВ, стало зрозуміло, що очікуваного ефекту не буде. Але фінальна редакція, яка встановлює додаткові умови, просто поставила хрест на детінізації, фактично зробивши реформу неможливою", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: