"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна готова до моніторингу транзиту російського газу - Демчишин

Четвер, 29 січня 2015, 20:34

Україна підтримує ініціативи ЄС щодо поновлення моніторингу транзиту природного газу і готова прийняти групу міжнародних експертів, яка вже в цю п`ятницю, 30 січня прибуде до Києва.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час зустрічі з головами дипломатичних представництв Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, ФРН та ЄС, передає прес-служба уряду.

Демчишин зазначив, що українська сторона у повному обсязі виконує взяті на себе зобов’язання перед міжнародними партнерами із безперебійного транзиту російського газу територією України до країн Європи.

Крім того, міністр озвучив учасникам зустрічі пропозицію щодо перенесення точок передачі природного газу із західних кордонів Україна-Європа на кордон України з Росією.

Реклама:

Таким чином можна буде уникнути будь-яких маніпуляцій з боку Росії, а європейські газові компанії отримають можливість укладати угоди про транзит безпосередньо з українською стороною.

"Європа зможе сама обирати транзитну територію, буде конкуренція маршрутів", - зазначив Демчишин. Міністр сподівається заручитися підтримкою Брюсселя у цьому питанні.

Щодо переговорів з РФ відносно "літнього пакету" по газу міністр зазначив, що загальносвітові тенденції на енергетичних ринках, сезонність та підтримка з боку Євросоюзу однозначно сприятимуть посиленню переговорних позицій України у питанні визначення нової ціни на російський газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: