Україна повинна дотримуватися процедур СОТ під час введення мит на імпорт - Томбінський

Четвер, 29 січня 2015, 18:41

Україна повинна дотримуватися процедур Всесвітньої торговельної організації під час введення мит на імпорт, передбачених прийнятим Верховною Радою у грудні минулого року законом про стабілізацію платіжного балансу.

Про це на прес-конференції в Києві заявив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, передає УНІАН.

"Наскільки я знаю, ці процедури СОТ (щодо узгодження імпортних мит) не були закінчені. Ми всі розуміємо складну ситуацію із платіжним балансом, але процедури необхідно дотримуватися", - сказав Томбінський.

Також європейський чиновник зазначив, що рішення про введення мит є тимчасовим і виправданим у складній економічній ситуації заходом, який потребує узгодження з міжнародними інститутами.

Реклама:

Як повідомлялося, Верховна Рада 28 грудня ухвалила закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу, який передбачає тимчасове, строком на 12 місяців, введення додаткових імпортних мит на 100 товарних груп (за ставкою 5-10%), що дозволить збільшити доходи бюджету на 17,6 млрд гривень.

Під час обговорення цього законопроекту, внесеного урядом, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що імпортний збір вводиться лише після відповідних консультацій із представниками ЄС.

Закон уже викликав критику з боку бізнес-середовища та експертів, які зазначають, що у випадку його введення Україна порушить відразу кілька взятих зобов'язань перед ЄС.

Зокрема, йдеться про статтю 30 Угоди про асоціацію, Регламент про надання автономних торгових преференцій, зобов'язання, взяті у рамках Меморандуму про надання макрофінансової допомоги. Також цей закон повинен бути узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: