"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ може провести повторне стрес-тестування деяких банків

Четвер, 29 січня 2015, 16:24

Національний банк України не планує проводити повторне стрес-тестування для всіх найбільших банків, проте повторна процедура можлива для окремих фінустанов при їх незгоді з результатами проведеного тесту.

Про це повідомив журналістам заступник директора Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Костянтин Раєвський, передає УНІАН.

За його словами, повторне стрес-тестування для всіх найбільших банків не планується.

"Це дуже дорога процедура. Думаю, що банки будуть не в захваті, якщо їх кожого року в обов'язковому порядку піддаватимуть стрес-тестуванню, тим більше, що стрес-тестування розраховане на певний період", - сказав Раєвський.

Реклама:

За його словами, є банки, які "з блиском" пройшли стрес-тестування, а сума докапіталізації в 66 млрд гривень, визначена за результатами тесту, є адекватною.

Також Раєвський повідомив, що НБУ контролює процес докапіталізації банків за підсумками стрес-тестування, але не назвав кінцевої дати та переліку банків, які потребують докапіталізації.

"У кожного банку своя картина, це все чітко відстежується, і зараз практично кожен банк має свого куратора, або він працює в банку, або в стінах НБУ", - додав він.

Водночас, чиновник зазначив, що повторне стрес-тестування можливе для окремих банків. "Це може бути у випадку, якщо банки, яким по стрес-тестуванню передбачені певні дії, цих дій не виконуватимуть, але при цьому доводитимуть, що вони відповідають усім критеріям. Тому як проміжне питання - повторне стрес-тестування", - пояснив він.

Як повідомлялося, за інформацією Національного банку, загальні потреби в докапіталізації банків за результатами проведеного стрес-тестування 35 банків із групи найбільших і великих за активами становлять 66 млрд гривень. Зокрема державним банкам знадобиться 12,5 млрд гривень, банкам з іноземним капіталом - 20,5 млрд гривень.

Водночас, експерти оцінюють обсяги необхідної докапіталізації у 170 млрд гривень, зокрема 134 млрд гривень для 35 найбільших банків, а також наголошують, що для стабілізації фінсектора необхідно усунути з ринку неплатоспроможні банки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!