Нацбанк ввів в "Ощадбанк" куратора

Четвер, 29 січня 2015, 11:37

Правління НБУ рішенням від 15 січня направило в державний "Ощадбанк" свого куратора.

Про це пише Forbes.

Як пише видання, особливий режим контролю встановлений для банку, яким керує близький друг прем'єр-міністра Арсенія Яценюка - Андрій Пишний.

Такий режим встановлений до 1 січня 2016 року, пише видання.

Реклама:

Крім "Ощадбанку", в режимі особливої уваги з боку кураторів працюють і інші системні банки, у тому числі найбільший "ПриватБанк" та інша державна установа - "Укрексімбанк".

У коментарях Forbes глава правління "Ощадбанку" Андрій Пишний повідомив, що введення куратора ніяк не пов'язано з якими-небудь проблемами банку - ні з платоспроможністю, ні з ліквідністю.

"Це загальний підхід НБУ до банків, що отримали рефінансування", - повідомив Пишний.

Раніше директор департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга говорила, що куратори будуть направлені в усі банки, що отримали стабілізаційні кредити НБУ.

"Причина введення куратора одна: наявність кредиту рефінансування від НБУ. Подібні рішення носять системний характер, і прийняті, наскільки мені відомо, стосовно всіх банків, що мають рефінанс, - розповів Forbes Пишний. - У 346-ту постанову НБУ днями були внесені відповідні зміни".

Куратором від НБУ в "Ощадбанку" призначена Оксана Іщенко, яка раніше працювала заступником фіндиректора "Платинум Банку", завдяки чому вважається людиною, близькою до бізнесменів Бориса Кауфмана і Олександра Грановського.

Джерела Forbes в банку вважають, що введення куратора пов'язано зі збитками, які продемонстрував "Ощадбанк" за підсумками 2014 року.

Джерело Forbes в НБУ зазначив, що куратори завжди були у всіх банках, отримують рефінансування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!