"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська біржа запустила торги ф'ючерсами на долар і золото

Середа, 28 січня 2015, 20:27

У середу, 28 січня, перший день торгів новими терміновими контрактами на "Українській біржі": ф'ючерсами на курс долар США - українська гривня і на ціну однієї тройської унції афінованого золота.

Про це повідомляє прес-служба "Української біржі".

Як зазначається, торги новими інструментами почалися активно, вже через кілька хвилин після відкриття біржової сесії були укладені перші угоди з новими інструментами: першу угоду за контрактом долар гривня здійснили ФК "Сократ" і клієнт "Універ Капітал", за контрактом на золото - клієнти "Універ Капіталу" та "Майстер Брока".

"Сьогодні - дуже важливий день. На мій погляд, він навіть важливіше, ніж запуск торгів в 2009 році. Тоді ми тренувалися, щоб зараз дати Україні по-справжньому потрібний продукт не тільки для фахівців фінансової сфери, а й для простих громадян", - упевнений Член правління "Аструм Інвестиційний Менеджмент" Руслан Магомедов.

Реклама:

"Ми дуже оптимістично оцінюємо запуск нових термінових контрактів на "Українській біржі". Зокрема, ф'ючерс на пару долар - гривня, на наш погляд, буде найбільш популярним контрактом серед всіх учасників ринку", - каже директор компанії NETTRADER Євген Тяпкин.

Ф'ючерси на долар будуть цікаві і банкам, а з часом і підприємствам реального сектора економіки, причому не тільки імпортерам та експортерам, вважає Олексій Сухоруков.

"Наприклад, вартість палива, яка так важлива в сільському господарстві, в Україні більше залежить від курсу долара, ніж від ціни нафти", - каже експерт.

На думку Магомедова, вдалий запуск нових інструментів дозволить залучити на ринок багато нових гравців в особі іноземних та вітчизняних інвесторів.

"Наприклад, раніше, роблячи інвестицію у валюті в еквіваленті 1 млн гривень, зарубіжні інвестори заробляли більше 100% дохідності в гривні, але курсова різниця нівелювала весь цей заробіток. Зараз за допомогою ф'ючерсу долар-гривня вони зможуть страхувати такі ризики. Така можливість, безумовно, сприятиме притоку інвестицій в нашу країну", - розповідає Магомедов.

Фахівці також очікують збільшення числа вітчизняних приватних інвесторів. "Що таке курс долар - гривня знає кожен, хто знає, що таке гроші. Тому розповісти про цей інструмент і його переваги буде простіше, ніж про торгівлю акціями, а значить, простіше залучити на ринок", - каже Магомедов.

"Згідно зі статистикою "Google trend" українців торік в розділі фінанси найбільше цікавив саме курс гривня - долар, а також його котирування на міжбанку. Можна припустити, що даний інтерес буде продовжуватися і надалі, що обов'язково позитивно позначиться на обсязі торгів цим інструментом на "Українській біржі", - прогнозує Тяпкин.

За підсумками дня було укладено 46 контрактів на суму 855,805 тисяч гривень з ф'ючерсами на долар - гривня. Мінімальна ціна ф'ючерсного контракту протягом дня становила 16,50 гривні, максимальна - 19,60 гривні, ціна закриття сьогоднішнього дня - 19,50 гривні за долар.

З ф'ючерсними контактом на золото було укладено 15 контрактів на суму 308,804 тисяч гривень. Мінімальна ціна ф'ючерсного контракту протягом дня становила 1288,5 доларів за тройську унцію, максимальна - 1293,0.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: