В Україні спостерігається черговий гречаний ажіотаж - експерти

Середа, 28 січня 2015, 14:27

Зростання ціни більш ніж у 2 рази є не обґрунтованим і викликане черговим ажіотажем на ринку, оскільки поступове зростання вартості продукції у зв’язку з девальвацією і так відбувалося протягом року, а виробничі ресурси закуповувалися ще на початку року за старими цінами.

Про це заявили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як зазначається, валовий збір гречки в Україні у 2014 році становив 167,3 тисяч тонн, що на 7% менше, ніж у 2013 році.

Згідно із повідомленням, після закінчення збору врожаю ціна на зерно цієї культури і, як наслідок, на гречану крупу протягом місяця зросли майже в 2 рази і становили 7900-8300 гривні тонн і 15500-16100 тисяч гривні за тонну відповідно.

Реклама:

За словами експертів, таке подорожчання було спровоковано панічними настроями населення і не має об’єктивних причин.

Адже з урахуванням перехідних запасів у 2014/15 МР очікується пропозиція гречки на рівні 220-230 тисяч тонн, що повністю задовольняє внутрішні потреби.

Тому подорожчання гречки можна пояснити тим, що деякі підприємства спеціально не реалізують зерно гречки, очікуючи на подальше зростання цін і тим самим зменшують пропозицію на ринку, а споживачі традиційно почали бездумно її скуповувати, створюючи необґрунтоване збільшення попиту.

Такі цінові коливання в першу чергу "б’ють" по кінцевих споживачах, оскільки наразі гречана крупа у роздрібних мережах коштує близько 20 гривень за кілограм, в той час як ще кілька місяців тому її вартість складала близько 10-12 грн/кг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: