"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія опустилася на 143 місце в рейтингу вільних економік світу

Середа, 28 січня 2015, 08:59

Росія зайняла 143 місце в оновленій версії рейтингу "Індекс економічної свободи", опустившись за рік на три позиції.

Про це йдеться в рейтингу, пише РБК.

Експерти фонду Heritage Foundation позитивно оцінили вжиті російською владою заходи з оптимізації податкової системи (за цим показником Росія стабільно входить в TOP-50) і зниження адміністративного тиску на бізнес (за цим показником Росія піднялася відразу з 78 на 40 місце), так що загальна оцінка країни зросла на 0,2 пункту - з 51,9 до 52,1.

Однак цього приросту не вистачило навіть для того, щоб утриматися на колишньому місці.

Реклама:

У новій версії рейтингу Росія опустилася з 140 на 143 місце, поступившись Бурунді, Коморським островам, Мальдівським островам і Сан-Томе і Прінсіпі, але обійшовши Гвінею.

Піднятися в рейтингу не дозволило погіршення становища із захистом прав власності та зростання присутності держави в економіці.

В результаті Росія залишилася в рейтингу нижче всіх своїх партнерів по БРІКС: Бразилія посіла в ньому 118 місце, Індія - 128, Китай - 139, ПАР - 72.

З держав колишнього СРСР нижче Росії в рейтингу виявилися лише чотири країни.

Білорусія за рік втратила ті ж три позиції і, опустившись на 153 місце, очолила той розділ рейтингу, в який Heritage Foundation включив країни з "пригніченою економікою".

Узбекистан піднявся на три позиції і в результаті опинився на 160 місці, Туркменістан ж втратив одну позицію і опустився на 172 місце.

Всього до рейтингу включено 178 країн, при цьому найгірші справи з економічною свободою, на думку експертів Heritage Foundation, в КНДР.

За останній рік в Північній Кореї дещо покращився стан справ з корупцією, проте загальна оцінка в підсумку піднялася лише до 1,3 пункту. При тому, що середня по світу оцінка становить зараз 60,4 пункту.

Очолив рейтинг, як і рік тому, Гонконг з результатом 89,6 пункту, що на 0,5 пункти нижче, ніж роком раніше.

За даними Heritage Foundation, за минулий рік в Гонконзі погіршилася ситуація з корупцією і виріс рівень присутності держави в економіці.

Друге місце в рейтингу залишилося за Сінгапуром, на третє, потіснивши Австралію і Швейцарію, вийшла Нова Зеландія.

Крім того, в десятку найбільш вільних економік світу увійшли Канада, Чилі, Естонія, Ірландія і Маврикій. Афганістан, Ірак, Лівію, Ліхтенштейн, Сомалі, Судан і Сирію, а також Косово експерти Heritage Foundation рейтингувати не стали.

Як відомо, у новому щорічному рейтингу країн щодо рівня економічної свободи Україна посідає 162 місце зі 178 країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!