"Енергоатом" і Holtec підписали додаткову угоду щодо ядерного сховища

Понеділок, 26 січня 2015, 17:04

НАЕК "Енергоатом" та американська корпорація Holtec International уклали додаткову угоду до контракту про спорудження в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з трьох атомних електростанцій України.

Документ підписали у понеділок у Брюсселі президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський та президент і виконавчий директор Holtec International Кріс Сінгх, повідомляє "Укрінформ".

"Додаткова угода передбачає, що проектування та будівництво сховища здійснюватиме НАЕК "Енергоатом". Постачання спеціального устаткування для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива, його транспортування, а також відповідних технологій здійснює корпорація Holtec International", - повідомили в українській компанії.

Постачання обладнання за контрактом має бути виконано до кінця 2020 року. Ключовий етап розробки запланований на 2015-2017 роки, упродовж якого буде виконано проектування та спорудження сховища, постачання і впровадження устаткування та технології Holtec, введення сховища в експлуатацію.

Реклама:

"Метою спорудження сховища є посилення енергетичної незалежності України від зовнішніх постачальників енергоресурсів та послуг. Це також забезпечить заощадження для "Енергоатому" більше ніж 250 млн доларів щороку. Проект є також складовою нашої глобальної стратегії щодо поступового покращення технологічної бази", - наголосив Недашковський.

"Це вже другий великий контракт, що "Енергоатом" підписав у Брюсселі після відкриття нашого представництва у бельгійській столиці у листопаді 2014 року. Це засвідчує високий рівень наших пріоритетів у дотриманні міжнародних екологічних вимог та відповідальності", - заявив, у свою чергу, директор представництва "Енергоатому" у Брюсселі Андрій Тюрін.

Holtec поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива, а подальше виробництво цих систем відбуватиметься в Україні.

В "Енергоатомі" наголошують, що у сховищі зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо виключно з українських АЕС та не передбачається зберігання жодного відпрацьованого палива з іноземних реакторів.

Після будівництва пускового комплексу сховища, завершення якого намічене на кінець 2017 року, і введення його в експлуатацію на ЦСВЯП буде направлятися відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних станцій: Хмельницької, Рівненської та Южно-Української (Запорізька АЕС має власне пристанційне сховище ВЯП, яке введено в експлуатацію у 2001 році).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!