"Нафтогаз" в 2,5 разу завищив ціну на газ для населення - ЗМІ

Субота, 24 січня 2015, 15:51

Розрахована "Нафтогазом" економічна собівартість видобутку газу в Україні на рівні 5430 грн (320 доларів) за тисячу кубометрів при курсі 17 гривень за долар є явно завищеною.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Людмила Симонова.

Провівши розрахунки, автор з'ясувала, що середньозважена ціна газу, враховуючи імпорт за ринковими цінами обсягу, якого не вистачає для внутрішнього споживання, становить 2222 грн/тис. куб. м, або 130,7 доларів.

Симонова в своїй статті наводить зроблені розрахунки вартості газу.

Реклама:

"І якщо ми говоримо, що в Україні для населення є газ власного видобутку та виходимо з собівартості цього газу, то необхідно врахувати, що газу, що видобувається "Укргазвидобуванням ", всього 13,5 млрд кубометрів. Інший газ продається за ринковими цінами і неважливо, звідки він - з України чи Росії",  - пише автор.

Таким чином, до 13,5 млрд кубометрів потрібно докупити ще 7 млрд (тепло для населення), 0,7 млрд (бюджетних установ) і 15,1-13,5 = 1,6 млрд кубометрів для населення (приватних домогосподарств). Разом додатково потрібно придбати 9,3 млрд кубометрів.

"Сказати, якою має бути собівартість газу на сьогоднішній день, досить складно через помилки, необґрунтованості та некоректності в наведеному розрахунку. Але спробуємо перерахувати ці цифри і хоча б трохи наблизити їх до декларованої економічної собівартості",  - пише автор.

При цьому не будемо враховувати амортизацію прав користування надрами, оскільки НАК за це не платить і не повинна платити. Ціну капіталу порахуємо за коректною формулою: від вартості активів у розмірі 74200 млн грн, а ставку ціни капіталу візьмемо як для громадського сектору в розмірі 3%.

Тоді ціна капіталу в собівартості складе 165 грн/тис. куб. м, або 2,22 млрд грн, що навіть в два рази більше, ніж кошти, необхідні НАКу на нові вкладення. Думаю, що цю цифру цілком можна було б зменшити вдвічі, особливо якщо правильно визначити справедливу вартість активів.

Податок на прибуток в цій ситуації складе 36,2 грн. Додаємо до нього 552,2 грн (прямі витрати плюс сумнівна амортизація основних засобів, розглянуті вище) і ціну капіталу в собівартості в розмірі 165 грн і отримуємо 753,4 грн / тис. куб. м. Враховуючи, що плата за надра становить 20% від ціни, вирішуємо нехитру алгебраїчну задачу і отримуємо 941,75 грн/тис. куб. м, де плата за надра - 188,35 грн.

До речі, населення першої категорії вже платить трохи більше отриманої нами ціни, а саме - 1075 грн/тис. куб. м, а другої категорії - майже в два рази більше! Дивно при цьому, що "Укргазвидобування" продає газорозподільних компаній газ за фіксованим тарифом - 450 грн/тис. куб. м.

Якщо припустити, що додаткові 9,3 млрд кубометрів будуть закуповуватися за ринковою ціною, яка в січні-березні складе 4080 за тисячу кубометрів, можна порахувати середньозважену ціну газу: (941,75х13,5 + 4080х9,3) / (13,5+ 9,3) = 2222 грн/тис. куб. м, або 130,7 дол.

Звертаю увагу на те, що це середня ціна, яка не враховує категорії платників. Якщо знати відсоток по кожній категорії, можна було б більш точно розрахувати цю величину, і, ймовірно, виявиться, що можна не підвищувати ціну для першої категорії, вона і так на сьогодні досить велика".

Відомо, що в Україні три основні категорії газоспоживачів, тобто платників за газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!