"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії пенсії жінкам знизять на 20%

П'ятниця, 23 січня 2015, 12:03

Міністерство праці та соціального захисту розробило проект постанови уряду з правилами розрахунку терміну виплати населенню накопичувальної частини пенсії.

Про це пишуть "Ведомости".

Цим терміном виплати - або, як його ще називають, "періодом дожиття" - визначається і сам розмір щомісячних перерахувань. Застосування нової методики призведе до того, що розмір накопичувальної частини пенсії у жінок при інших рівних стане менше, ніж у чоловіків, приблизно на 20%.

Зараз подібна диференціація відсутня: в уряді вирішили враховувати вік, в якому населення виходить на пенсію.

Реклама:

Проект Мінпраці оновлює методику розрахунку очікуваного періоду виплати накопичувальної пенсії - це кількість місяців, протягом яких з моменту виходу на пенсію проводяться виплати з накопичень громадянина. Чим довше даний період, тим менше буде розмір щомісячних виплат пенсіонеру: обсяг накопичень ділиться на кількість місяців.

Методикою розрахунку цього показника завжди враховувалася середня тривалість життя росіян - але ніколи досі не враховувався власне вік виходу на пенсію.

За законом "Про страхові пенсії" чоловіки можуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років, а жінки - у 55 років, так заведено ще з 1932 року.

Тоді як, за розрахунками Росстату, станом на 2013 рік тривалість майбутнього життя населення у віці 60 років оцінювалася на рівні 18,95 року (227 місяців), а росіян у віці 55 років - на рівні 22,5 року (270 місяців), йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Таким чином, за новою методикою у чоловіків період виплати накопичувальної пенсії - 227 місяців, а у жінок - 270 місяців, і ця різниця в 20% відіб'ється на сумі щомісячних відрахувань.

Зараз законом "Про накопичувальні пенсії" встановлено однаковий для всіх громадян період виплати накопичувальної частини пенсії - 19 років (228 місяців).

Проектом передбачено, що запропонована методика буде застосовуватися Пенсійним фондом Росії та недержавними пенсійними фондами з 2016 року.

При цьому період дожиття буде визначатися щороку станом на 1 січня. Зокрема, для розрахунку цього показника в 2016 році будуть використовуватися доступні на той момент оцінки Росстату за тривалістю життя населення, тобто статистика за 2014 рік.

Новий підхід, як зазначено в пояснювальній записці до проекту, дозволить скоротити потребу в коштах на виплати тим пенсіонерам, які прожили довше прогнозних значень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!