"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр фінансів Латвії: євро захищає нас від Росії

Четвер, 22 січня 2015, 15:12

Латвія захищається від агресивної Росії за допомогою євро.

В цьому запевнив міністр фінансів балтійської країни Яніс Рейрс під час інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, передає "Дзеркало тижня".

"Геополітичний аспект відіграв ключову роль у прийнятті рішення про перехід на євро. У Північній Європі геополітика взагалі сильно впливає на вибір валюти. Фінляндія, яка є безпосереднім сусідом Росії, перейшла на євро, а країни, які не мають спільного кордону з російською стороною, залишили собі національні валюти", - пояснив латвійський міністр.

Рейрс також додав, що перехід на валюту єврозони допоміг Латвії стати економічно стабільною і привабливою для інвесторів.

Реклама:

Стосовно санкцій проти Росії, латвійський міністр визнав, що його країна відчуває труднощі, оскільки має тісні економічні зв'язки з агресивним сусідом.

"Але якщо в ситуації в Україні не буде суттєвих змін, то питання про пом'якшення санкцій обговорювати не можна", - сказав Рейрс.

В цей же час, валюта єврозони переживає труднощі. Курс євро до долара впав до рекордного за 11 років рівня. І це падіння теж сталося після відмови Швейцарського національного банку від "стелі" курсу франка до євро.

Згідно з дослідженням банку Goldman Sachs, вартість долара і євро може зрівнятися до січня 2017 року, а до початку 2018 року вартість одного євро може скласти 90 центів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: