"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ розгляне запит України про заміну програми stand-by на масштабнішу

Середа, 21 січня 2015, 19:10

Влада України запросила Міжнародний валютний фонд відкрити нову багаторічну програму, підтриману розширеним кредитуванням, для заміни існуючої програми stand-by, відкритої навесні 2014 року.

Про це повідомила глава МВФ Крістіна Лагард з посиланням на зустріч з президентом України Петром Порошенком, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нова програма має підтримати заходи щодо негайної макроекономічної стабілізації, а також широкі і глибокі економічні реформи протягом кількох років, щоб забезпечити економічну і фінансову стабільність та відновлення стійкого зростання", - йдеться у повідомленні МВФ у середу.

Лагард зазначила, що менеджмент Фонду проведе консультації з радою виконавчих директорів у зв'язку із запитом і місія МВФ, яка перебуває нині в Києві, може почати обговорення програми за запитом української влади.

Реклама:

"В даний час тривають дискусії з офіційної фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів України", - додала також глава Фонду.

Як раніше зазначив Порошенко в Давосі, Україні потрібна фінансова підтримка, яка буде сприяти проведенню низки ключових реформ у сфері поліпшення інвестиційного клімату, верховенства права, боротьби з корупцією, створення незалежної судової системи. При цьому він додав, що перелік реформ ще потрібно узгодити з МВФ.

Президент також підкреслив, що попередня програма співпраці розраховувалася на короткостроковий військовий конфлікт на сході України, проте ситуація погіршується.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 квітня 2014 року схвалила кредитну програму stand-by для України в обсязі 16,670 млрд доларів, розраховану на два роки, і на початку травня перерахував перший транш - близько 3,2 млрд доларів.

Спочатку другий-четвертий транші були намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року в обсязі по SDR914,7 млн, тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 року - по SDR1,372 млрд.

Заключний дев'ятий транш програми в SDR686 млн, у разі дотримання закладених в неї термінів та умов, повинен бути виділений в середині березня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: