"Укргазвидобування" зберегло об’єми видобутку газу, втрати в АТО - 50 мільйонів кубометрів

Понеділок, 19 січня 2015, 13:37

Держкомпанії "Укргазвидобування" вдалося зберегти в 2014 році об’єми видобутку природного газу незважаючи на тимчасову зупинку родовищ в зоні проведення АТО.

Про це заявив Голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Сергій Костюк, повідомляє прес-служба.

За 2014 рік видобуто 15113,8 мільйонів м3 природного газу та сплачено 5,6 млрд гривень податку.

За його словами, втрати по свердловинах в зоні проведення АТО становили більше 50 мільйонів м3.

Реклама:

"Видобуток на таких свердловинах повністю призупинено, аби запобігти несанкціонованому відбору газу", - повідомив Костюк.

Костюк зазначає, що на сьогодні "Укргазвидобування" продає газ державі за ціною значно нижчою від вартості добування.

"Ми цей дисбаланс покриваємо виключно за рахунок продажі нафтопродуктів, але така ситуація призводить до, що компанія не може проводити модернізацію, а технічний ресурс обладнання на межі зупинки", - зазначають в "Укргазвидобуванні".

Костюк також наголосив на необхідності модернізації єдиного державного нафтопереробного заводу, який працює з вітчизняною сировиною Шебелинського ГПЗ.

"Завод і сьогодні може випускати бензин марки А-98, але екологічні норми ми не витримуємо. За екологічними нормами це бензин стандарту Євро-2, який з 10 січня 2015 року реалізовувати на території держави не можна. Сучасні європейські норми Євро-4, Євро-5", - наголосив Костюк.

За його словами, держкомпанія звернулася до Уряду із закликом продовжити на 2,5 роки дію старого Техрегламенту, аби за цей час назбирати кошти і провести модернізацію заводу.

"Фактично, за 2,5 роки, при належному фінансуванні, ми зможемо мати вітчизняний бензин європейського рівня за значно дешевшою ціною", – наголошує Костюк.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!