"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У столичних школах скасували безкоштовне харчування

Понеділок, 19 січня 2015, 11:16

Столичні батьки школярів б’ють на сполох - у школах з 19 січня скасували безкоштовне харчування для учнів.

Як написала у Facebook мама Інна, їй про це повідомила вчителька зі школи 17 січня.

"Подзвонили вчителька зі школи дитини і повідомила, що харчування для дітей більше не буде в школі ніякого. Ні за гроші, ні без них. Хіба це ок?", - обурилася Інна.

Ольга з Вишгорода відзначила, що її першокласника не забезпечують безкоштовним харчуванням ще з 12 січня.

Реклама:

"Оголошення каже: так буде до 1 березня, бо він має "чорнобильське" посвідчення (яке має 80% всіх школярів у нас). Батькам пропонується давати їжу дітям, яку вони їдять за партами у класі", - написала Ольга.

Як повідомила це у коментарі "Українській правді. Київ" заступник голови КМДА Ганна Старостенко, з 19 січня столичні школярі 1-4 класів не будуть забезпечені безкоштовним харчування у школі.

"На жаль, для всіх учнів безкоштовного харчування не буде від 19 січня", - сказала Старостенко.

Вона наголосила, що безоплатні обіди збережуть лише для учнів пільгових категорій, а інші учні матимуть змогу купити обід.

"У  нас було безкоштовне харчування для усіх без винятку учнів 1-4 класів. Раніше це фінансувалося статтею з державного бюджету, яку нам як субвенцію направляли у місцевий бюджет, а тепер нам цих коштів не дали. І тепер місцеві органи влади можуть приймати рішення, чи продовжувати це харчування, чи ні, відповідно до того, чи є у них кошти чи ні. На жаль, сьогодні у нас таких коштів немає", – пояснила Старостенко.

"Коли ми зараз говоримо про те, чи зберегти надбавки вчителям, чи забезпечити харчування без винятку усіх учнів 1-4 класів, то треба так розподіляти ресурси, щоб допомагати тим, хто найбільше цього потребує. У першу чергу харчування потребують пільговики. Вони – з 1 по 11 клас – будуть ним забезпечені", - наголосила чиновник.

Вона відзначила, що шкільні кухні продовжать працювати, їх ніхто не закриє, і усі школярі зможуть купити собі гарячий обід.

Сатростенко не змогла уточнити, скільки коштуватиме такий обід, але припустила, що один обід обійдеться батькам учнів у 10 гривень.

"У нас середня вартість по школах була 7 гривень. Я зараз не можу говорити про вартість обіду, але думаю, що коштуватиме він в середньому 10 гривень", - сказала Старостенко.

Вона також пояснила, що не було повідомлено ні на сайті КМДА, ні на сайті Департаменту освіти, бо це питання вирішувалось і "місто до останнього шукало можливість забезпечити безкоштовне харчування усім учням 1-4 класів".

За словами Старостенко, місто на тому, що не надаватиме безкоштовного харчування, зекономить 120 мільйонів гривень на рік.

Як повідомляє сайт КМДА, безкоштовне харчування в столичних навчальних закладах надаватиметься учням 1 - 11 класів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, а також дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Українська правда. Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!