"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лагард закликала збільшити допомогу Україні

П'ятниця, 16 січня 2015, 16:26

Збільшення міжнародної допомоги Україні на підтримку допомоги МВФ є критично важливим.

Про це заявила керівник МВФ Крістін Лаґард під час виступу у Раді з зовнішньої політики у Вашингтоні, передає "ВВС-Україна".

Лаґард згадала Україну у контексті ризиків, які впливатимуть на світову економіку у 2015 року. Серед цих ризиків вона назвала і геополітичні, "про які ми щоденно чуємо, дивимося по телебаченню".

"Наприклад, Україна, щодо якої ми проводимо багато роботи. Збільшення міжнародної допомоги на додачу до допомоги МВФ є критично важливим", - заявила керівник МВФ.

Реклама:

Вона також заявила, що попри переваги, які дає здешевлення нафти, та пожвавлення американської економіки, цього року відновлення світової економіки знову наражатиметься на "потужні зустрічні вітри".

За її словами, навіть переваги, що дає дешева нафта більшості економік та галузей, стимулюючи споживчий попит, є й країни, які потерпають від цього, - зокрема, Росія, Венесуела та Нігерія.

На початку тижня президент України Петро Порошенко заявив, що впродовж 2015-2016 років Україні знадобиться додаткова міжнародна фінансова допомога обсягом 13-15 млрд дол.

Валютні резерви НБУ на 1 грудня 2014 року становили трохи більше за 7,5 млрд доларів.

При цьому, як заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, цьогорічні боргові виплати України складають 11 млрд доларів.

Проте, як заявила під час виступу у Верховній Раді 16 січня міністр фінансів України Наталя Яресько, "країна у повному обсязі виконує усі свої фінансові зобов'язання".

ЄС вже заявив про наміри виділити додатково 1,8 млрд євро фінансової допомоги Україні. Про можливість надання Україні 2 млрд доларів кредитних гарантій заявили і у США.

Потребу надання Києву додаткового фінансування впродовж останнього тижня обговорювали також і британський прем'єр Девід Кемерон, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент США Барак Обама.

Минулого тижня американський фінансист Джорд Сорос також закликав міжнародну спільноту кардинально збільшити фінансову допомогу Україні. Проте він оцінив потреби України у додатковому фінансуванні у 50 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: