Ажіотаж в Раді щодо продажу держкомпаній пов'язаний з однією галуззю – міністр

П'ятниця, 16 січня 2015, 12:26

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус запевняє, що уряд зараз не збирається проводити приватизацію, а весь ажіотаж в Раді з приводу цього питання через те, що частина депутатів захищає окремі держкомпанії.

Про це він сказав під час години запитань до уряду.

"Раніше я вже багато разів пояснював, яка кількість держпідприємств в даний момент є - 3374. З них тільки 1900 підприємств працюючих. Всі інші або закриваються, або вже закриті", - наголосив міністр.

За його словами, з цих 1900 компанії  - 60% з оборотом менше 1 мільйона євро.

Реклама:

"Зараз приватизації ніякої не буде. І цей ажіотаж, який був у Верховній Раді з приводу продажу держпідприємств пов'язаний з однією галуззю, яка дуже сильно закорумпована. Найближчим часом ми з міністром аграрної політики покажемо всі цифри по цим компаніям, яких деякі депутати так некрасиво захищають", - сказав Абромавичус.

Як зазначив прем'єр-мінстр Арсеній Яценюк під час виступу, мова зокрема, йде про такі компанії як "Укрспирт", яка знаходилася в підпорядкуванні у Міністерства аграрної політики.

"Це і риба (Держагентство рибного господарства, ЕП), ліс (Держагентство ліс виз ресурсів, ЕП) і всяка інша, абсолютно "некорумпована" річ, по яких зараз йдуть кримінальні розслідування", - наголосив голова уряду.

"Я переконаний, що органи прокуратури не просто назвуть прізвища, а й посадять в тюрму тих керівників компаній, яких вчора захищали, не даючи можливості уряду провести правильне рішення щодо того, чи треба знищувати корупцію в державному секторі", - заявив Яценюк.

Він підкреслив, що уряд залишив виключно той перелік стратегічних об'єктів, який працює на країну і від якого залежить доля країни.

"Все інше необхідно на публічному непрозорому конкурсі продати і зробити так, щоб воно працювало на країну, платило податки і заробітну платню, а не працювало на кишеню чиновника. На жаль вчора парламент не підтримав цю ідею. Але ми все одно прийдемо до того, щоб ці об'єкти були продані на прозорому конкурсі", - наголосив він.

"Щодо призначення керівників тих найбільших стратегічних об'єктів, які найважливіші для безпеки економіки держави, то Кабінет міністрів в середу прийняв рішення щодо проведення публічного конкурсного відбору для призначення керівників найбільших держкомпаній", повідомив прем'єр.

Він наголосив, що питання про приватизацію "Укрзалізниці" взагалі сьогодні не стоїть і не передбачалося законопроектом, який відхилила Рада.

"Всі стратегічні об'єкти повинні залишитися в державній власності", - підкреслив прем'єр.   

Як відомо, 15 січня Верховна Рада повернула до Кабміну законопроект щодо виключення більше тисячі держпідприємств зі списку тих, які не підлягають приватизації.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: