Кабмін не вводив новий податок на нерухомість, це вирішуватиме місцева влада - Яресько

Четвер, 15 січня 2015, 15:47

Кабмін дав можливість місцевій владі визначати необхідність, розмір та правило введення податку на нерухомість.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала міністр фінансів Наталія Яресько.

За словами міністра, розмір ставки податку на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади.

"Верховною Радою передано всі повноваження по встановленню ставок, в залежності від типів об’єктів, зон розташування, зональності виключно в повноваження місцевих громад. Саме місцеві громади приймають рішення: потрібен їм податок на нерухомість чи ні, яка ставка такого податку буде застосовуватися", - написала вона.

Реклама:

Міністр також повідомила, що уряд прийняв рішення делегувати повноваження на місцевий рівень із впевненістю у тому, що місцева влада, в першу чергу, враховуватиме інтереси населення.

"Тобто, грубо кажучи, ніякий місцевий чиновник не прийме рішення, яке примусить бабусю платити податок за свою хатинку чи квартиру. Кошти від сплати цього податку залишатимуть в місцевих бюджетах та спрямовуватимуться на вирішення нагальних проблем", - додала Яресько.

"Верховна Рада, ухваливши відповідний закон, встановила верхню межу оподаткування - 2% від мінімальної заробітної плати, або 24 гривні. Тобто, місцеві громади можуть встановлювати ставку від нуля до 24 гривень. Не підлягають оподаткуванню квартири до 60 кв. м та будинки - до 120 кв. м", - повідомила вона.

Тобто, за словами міністра, оподатковуватиметься лише площа, яка перевищує цю межу, приміром, якщо квартира 65 кв. м, то податок сплачуватиметься лише за 5 кв. м. До того ж місцеві громади можуть збільшити пільгову неоподатковувану межу для об’єктів. Податок сплачується раз на рік, заявила она.

"Середня площа всіх квартир в Україні - 56,6 кв. м. Таким чином, більшість об’єктів нерухомості не буде підпадати під оподаткування", - підсумувала Яресько.

Раніше повідомлялося, що фізичні особи в 2015 році будуть оплачувати податок на нерухомість за 2014 рік за ставками, які діяли в 2014 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: