"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Болгарія запропонувала ЄС альтернативу "Турецькому потоку"

Середа, 14 січня 2015, 20:14

Лист з пропозицією профінансувати будівництво газового хаба на території Болгарії отримав віце-президент Єврокомісії з енергосоюзу Марош Шевчович, повідомило джерело в Єврокомісії.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що це буде вигідніше для Євросоюзу, ніж оплачувати поставки російського газу через "Турецький потік", передає болгарський NewsBG.ru.

За словами болгарського прем'єра, Туреччина буде перепродавати газ, а не транспортувати, що призведе до його подорожчання. А через територію Болгарії газ зможуть постачати будь які постачальники.

При цьому хаб забезпечить газом всі країни регіону - Сербію, Македонію, Грецію, Хорватію, Словенію, Австрію та Угорщину, пояснив Борисов.

Реклама:

"Ми докладаємо всіх зусиль для забезпечення цьому проекту фінансово-економічних умов, схвалених Європейською комісією, і робимо все можливе для того, щоб проект відповідав Третьому енергопакету", - повідомив прем'єр-міністр.

Борисов уточнив, що проект будівництва хаба вже розроблений, і якщо Росія буде зацікавлена в ньому, то Болгарія готова почати переговори. Однак поки позиція Росії з цього питання невідома, уточнив болгарський прем'єр.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія підтримує створення газового хаба в Болгарії. Про це говорив Марош Шефчович на прес-конференції 12 січня 2015 року після зустрічі з прем'єром Болгарії.

Єврокомісар повідомив, що буде створена спеціальна робоча група з розвитку газової інфраструктури в Центральній і Південно-Східній Європі.

До неї увійдуть країни, які брали участь у проекті будівництва газопроводу "Південний потік", який був згорнутий в грудні 2014 року через розбіжності між Росією та ЄС.

Lenta.ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: