МЕРТ: "Укрнафта" та "Укрспирт" будуть відбирати керівників на публічному конкурсі

Середа, 14 січня 2015, 15:34

Кабінет міністрів на засіданні в середу схвалив постанову про відбір на публічному конкурсі керівників найбільших державних компаній.

Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус на брифінгу в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Не секрет, що держпідприємства керуються недостатньо ефективно і там присутня корупційна складова, тому все має починатися від моменту призначення генерального директора. Сьогодні постановою Кабміну ми міняємо порядок призначення керівників найбільших і найважливіших державних підприємств", - сказав він.

За словами міністра, уряд визначив, що в даний час в держсекторі присутні 3374 підприємства. Їх умовно розділили на великі компанії і "всі інші".

Реклама:

Процедура по всім іншим, які не потрапляють до переліку найбільших, передбачає, що профільне міністерство буде призначати незалежна комісія з вибору кандидата.

Щодо великих компаній був визначений критерій, - активи, що перевищують 2 млрд гривень або оборот, перевищує 1,5 млрд гривень на рік.

За словами глави МЕРТ, в даний час таких компаній близько 60.

"Я б сказав, що це другий крок до поліпшення корпоративного управління, так як перший вчора був зроблений у Верховній Раді, коли був проголосований закон про 50+1 акції... який фактично повертає державі контроль над "Укрнафтою", - сказав він.

"Як я вже сказав, в цей список потрапляє більше 60 компаній (для публічного відбору керівництва - ред) і "Укрнафта" в даний момент є в цьому списку... Згідно з нашою постановою, великими компаніям є держпідприємства і акціонерні товариства, де держчастка перевищує 50%, активи - 2 млрд гривень, оборот - 1,5 млрд гривень. У цих компаніях ("Укрспирт", "Укрнафта", "Нафтогаз") активи і виручка перевищують ці цифри", - додав Абромавічус.

Як повідомлялося, у вівторок, Верховна Рада прийняла закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50%+1 акція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: