Світовий банк у чотири рази погіршив прогноз економіки Росії

Середа, 14 січня 2015, 08:59

Світовий банк різко погіршив прогноз по економіці Росії на 2015 рік.

Про це пише РБК.

Як повідомляється, темпи падіння ВВП прискоряться в чотири рази в порівнянні з минулою оцінкою, до 2,9%, хоча пройшов всього місяць з моменту минулого оцінювання.

Рік тому експерти Світового банку передбачали російській економіці приріст в 2,7% за підсумками 2015 року.

Реклама:

У березні прогноз був переглянутий, тоді організація знизила оцінку до 1,3%. За останні чотири місяці 2014 Світовий банк знижував прогноз ще тричі: до 0,3% у вересні, обнулив в листопаді, а в грудні і зовсім спрогнозував падіння ВВП на 0,7%, пише видання.

13 січня Світовий банк знову переглянув прогноз. Через місяць після публікації попередньої оцінки він погіршився більш ніж в 4 рази - відразу до -2,9%. З такою швидкістю свої оцінки перспектив російської економіки організація не міняла вже давно.

Істотно вони змінювалися в кризові 2008-2009 роки. Якщо 18 листопада 2008 Світовий банк прогнозував на 2009 рік зростання ВВП в 3%, то за півроку, до травня 2009 року, оцінка сповзла до -4,5%.

Починаючи з серпня 2013 року - за рік до введення санкцій - Світовий банк оновлював російський прогноз не частіше разу на квартал, а кожна нова оцінка хоч і була нижче попередньої, але відрізнялася в середньому на 0,5-1 процентний пункт.

Причини різкого перегляду прогнозу - зберігаються напружені відносини з Україною і викликані ними економічні санкції, можливість тривалої стагнації в єврозоні і стійкий спад цін на нафту.

В гіршу сторону прогнози по Росії переглядають й інші організації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!