"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ: інфляційні очікування бізнесу погіршилися

Понеділок, 12 січня 2015, 17:05

Національний банк провів щоквартальне опитування керівників підприємств щодо оцінки ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань та змін економічної ситуації в країні.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"У наступні 12 місяців респонденти очікують зростання споживчих цін та витрат на виробництво, обумовлене знеціненням гривні до долара. Разом з цим найменший вплив на зростання цін мають динаміка цін на світових ринках і пропозиція грошей (зазначили 15,1% і 15,6% респондентів відповідно)", - повідомляє прес-служба.

Водночас з’явились сигнали поступового поліпшення ситуації в середньостроковій перспективі.

Реклама:

Як зазначається, респонденти п’ятий квартал поспіль оцінюють поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств негативно, але баланс оцінок покращився і становить (-5,6%) порівняно з (-8,2%) у ІІІ кварталі 2014 року переважно за рахунок підприємств сільського господарства та добувної промисловості.

"Великі підприємства вперше за останні чотири квартали оцінили фінансово-економічний стан своїх підприємств позитивно", - йдеться у повідомленні.

Також відновилися позитивні очікування щодо збільшення інвестиційних видатків на машини, обладнання, інструмент та інвентар у наступні 12 місяців, що сприяло підвищенню індексу ділових очікувань підприємств порівняно з попереднім кварталом на 2,9 п. п. до 96,1%.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці відзначається висока потреба в позичкових коштах.

"Частка респондентів, які планують брати кредити в гривні, залишається найбільшою - 86,5%, однак зросла частка тих, які планують брати кредити в доларах. Дещо зросла частка підприємств, що планують залучати кредити за кордоном. Це переважно великі підприємства", - повідомляє Нацбанк.

Крім того, переважна більшість респондентів зазначили, що проблем із проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках, немає.

"Наразі підприємства називають основними перешкодами для нарощування обсягів виробництва нестабільну політичну ситуацію (53,7% відповідей), значні коливання курсу гривні щодо інших валют (52,0% - найвищий рівень за весь період проведення опитувань) і занадто високі ціни на енергоносії (відзначили 50,1% респондентів - на рівні попереднього кварталу)", - йдеться у повідомленні НБУ.

В опитуванні, яке проводилось з 14 листопада до 5 грудня, взяли участь 976 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!