Український авторинок обвалився удвічі

Четвер, 1 січня 2015, 11:08

Продажі нових легкових автомобілів в Україні за підсумками 2014 складуть 92-96 тисяч одиниць, що в 2,1-2,2 разу менше, ніж в 2013 році.

Про це повідомив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, передає агентство Інтерфакс-Україна.

"Автомобільний ринок України за поточний рік встановить новий негативний рекорд: буде продано всього лише 92-96 тисяч нових автомобілів. Причому шість років тому Україна займала 7 місце в Європі з продажу нових автомобілів, пропустивши вперед лише Німеччину, Росію, Францію, Великобританію, Італію та Іспанію", - відзначає Назаренко.

Він нагадує, що в числі факторів, які "обвалили" авторинок, - втрата Криму, бойові дії в Донецькій і Луганській областях, спад економіки в країні, падіння ВВП, важка економіко-політична ситуація, у тому числі девальвація гривні в 2-2,5 разу.

Реклама:

"На тлі депресії авторинку України дивно виглядають спроби уряду повністю розвалити авторинок і загнати його "в тінь" уведенням 5% імпортного збору. При цьому не скасовується спецмито, підвищується акцизний збір на легкові авто і вводиться "податок на розкіш", - підкреслює глава ВААІД .

У той же час, на його думку, якщо все-таки вдасться відстояти "статус кво" в оподаткуванні автоімпорту і не допустити підвищення податків, можна прогнозувати, що автопродажі в 2015 році досягнуть 120-130 тисяч одиниць.

За оцінкою інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting, в даний час на авторинку не залишилося автомобілів дешевше 100 тисяч гривень, мінімальна вартість стартує з 122 тисяч гривень, а з урахуванням податкових "нововведень" ціна легкових іномарок може вирости на 6-6,5% , вітчизняних - на 3-3,5%.

Багато експертів припускають в 2015 році падіння авторинку на 20-40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: