Аксьонов: домовленості Росії й України забезпечать Крим електрикою

Понеділок, 8 грудня 2014, 17:33

Глава анексованого Росією Криму Сергій Аксьонов заявив, що РФ і Україна домовилися про поставки електроенергії, що забезпечить і стабільне енергопостачання Криму.

"Сьогодні підписано договір про постачання електроенергії (з Росії) на територію України", - сказав він журналістам у Сімферополі 8 грудня, повідомляє "Інтерфакс".

"У тому числі за цією угодою гарантуються поставки електроенергії (з України) на територію республіки Крим", - заявив Аксьонов.

Україна наприкінці листопада значно скоротила поставки електроенергії до Крим, зараз із 4 високовольтних ЛЕП, по яких енергія надходила на півострів, функціонує лише одна. У Криму застосовують "віялові" відключення електроенергії.

Реклама:

За словами Аксьонова, в останні дні ситуація з енергопостачанням Криму трохи покращилася, а відключення світла "мають мінімальний характер".

Напередодні міністр енергетики й вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що потужність імпортних поставок електроенергії з Росії в Україну може скласти до 1,5 ГВт.

"Ми на останній стадії домовленостей про імпорт. Це буде ще близько 1,5 тис. МВт", - сказав Демчишин в інтерв'ю телеканалу "1+1" у неділю ввечері.

Дефіцит потужності в об'єднаній енергосистемі України виник у результаті бойових дій на Донбасі, які призвели до зниження видобутку вугілля й проблем із його підвозом на теплові електростанції.

В умовах дисбалансу між споживанням і проведенням електроенергії НЕК "Укренерго" почало застосовувати графіки аварійних відключень у країні.

Кабінет міністрів України, аби уникнути "віялових" відключень електроенергії, розпорядженням № 1188-р від 5 грудня погодив можливість здійснення "Укрінтеренерго" тимчасового імпорту електроенергії з суміжних країн.

Згідно з документом, "Укрінтеренерго" зможе здійснювати імпорт електроенергії за ціною, яка не перевищує середньозважений тариф за попередній місяць для енергогенерувальних компаній теплових електростанцій, установленим НКРЕКУ.

За таким же тарифом "Укрінтеренерго" має продавати придбану електроенергію оптовому постачальнику (ДП "Енергоринок").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: