"Газпром" не поспішає виконувати рішення про закриття "Південного потоку"

Понеділок, 8 грудня 2014, 10:05

Російський газовий монополіст "Газпром" не поспішає виконувати рішення про закриття проекту "Південний потік".

Про це пишуть "Ведомости".

Італійська Saipem (на 43% належить Eni) повідомила в п'ятницю, що отримала повідомлення про припинення робіт по морській ділянці газопроводу "Південний потік". Компанія є генпідрядником з будівництва першої гілки труби.

Оцінити економічний збиток поки неможливо, оскільки термін припинення і остаточне рішення про проект невідомі, йдеться в повідомленні.

Реклама:

Представник консорціуму South Stream Transport BV, який реалізує морська ділянка "Південного потоку", говорить, що компанія призупинила роботи трубоукладального судна Castoro Sei, яке використовується за контрактом з Saipem.

Правда, це судно до прокладання трубопроводу до цих пір і не приступало, а лише готувалося до початку будівництва. Інших змін у проекті не відбулося.

"Поки ми можемо підтвердити лише призупинення роботи судна Castoro Sei", - сказав представник консорціуму.

Контракт Saipem коштував 2 млрд євро. Ще на 400 млн євро компанія уклала контракти з субпідрядниками, пишуть в огляді аналітики Credit Suisse.

За їхньою оцінкою, якщо контракту на "Південний потік" все-таки не буде, виручка Saipem в 2015 році скоротиться на 15%, EBIT на 20%, а чистий прибуток на третину.

При цьому представник South Stream Transport підкреслив, що у консорціуму чотири акціонера і тільки вони можуть прийняти рішення про внесення змін до плану проекту або його можливу відміну.

У "Газпрому" в консорціумі 50%, в італійської Eni - 20%, у французької EdF і німецької Wintershall - по 15%.

Представник Wintershall повідомив, що акціонери South Stream Transport були заздалегідь повідомлені про припинення роботи судна. Від інших коментарів він відмовився до проведення консультацій з європейськими та російськими партнерами по консорціуму.

Президент Росії Володимир Путін тиждень тому заявив в Анкарі, що Росія не може будувати "Південний потік", так як Болгарія, де труба повинна вийти на сушу, під тиском ЄС не дає дозволу на будівництво.

А голова правління "Газпрому" Олексій Міллер оголосив проект закритим. Замість будівництва газопроводу потужністю 63 млрд кубометрів через Болгарію планується прокласти трубу такої ж потужності через Туреччину до кордону з Грецією, де може бути створений газовий хаб, оголосив Міллер.

У четвер міністр енергетики Росії Олександр Новак сказав, що рішення про закриття проекту остаточне. У суботу це підтвердив і Міллер: "Питання абсолютно точно закрито".

"Рішення про зупинку" Південного потоку "- це початок кінця нашої моделі роботи на ринку, коли ми орієнтувалися на постачання кінцевому споживачу на європейському ринку", - заявив Міллер. Інвестиції "Газпрому" в проект становили близько 4,7 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: