Грібаускайте: "Газпром" став нам абсолютно не потрібен

Неділя, 7 грудня 2014, 11:43

Рішення Росії відмовитися від будівництва "Південного потоку" стало доказом того, що позиція Європи щодо України виправдала себе, незважаючи на невдоволення кількох країн Євросоюзу.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте в інтерв'ю BBC.

"Через кілька років газовий ринок докорінно зміниться, оскільки в Європі почнуть використовувати сланцевий газ. У Литві відкрито термінал зрідженого природного газу, який може задовольнити 90% потреби всіх трьох країн Балтії, тому нам "Газпром" став абсолютно не потрібен. "Газпром" все рідше зможуть використовувати як засіб політичного тиску у Європі, і я цьому дуже рада", - сказала Грібаускайте.

За її словами, ЄС вдалося зупинити президента РФ і не дозволити йому використовувати газ як засіб політичного тиску.

Реклама:

"Це прекрасний приклад єдності. Але якщо Путіна не зупинити, він почне чинити не тільки економічний тиск на Європу", - сказала президент.

За її словами, контрсанкції, введені Росією, в першу чергу це удар по своїх же громадянах.

"Мені доводилося чути, в деяких частинах країни вже почали говорити про введення талонів на продовольство. Йде повернення до часів СРСР?", - зазначила президент Литви.

Водночас, за її словами, діалог з Росією неможливий, доки вона проводить агресивну політику і вкотре наголосила, що РФ має всі ознаки терористичної держави. За її словами, востаннє вона спілкувалася з Путіним ще в 2010-му році.

"Про який діалог може йтися, якщо агресор не тільки нападає і допомагає терористам, але і сам поводиться як терорист?" – запитала президент.

Як відомо, влада Литви пообіцяла розпочати постачання озброєнь до України вже найближчим часом.

Європейська правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!