На рахунках Ватикану знайдені невраховані сотні мільйонів євро

П'ятниця, 5 грудня 2014, 10:25

Міністр економіки Ватикану кардинал Джордж Пелл розповів про виявлення "сотень мільйонів" євро на рахунках різних підрозділів Ватикану, які не були відображені в офіційній документації держави.

Про це пише "Дело" з посиланням на Reuters.

"Треба зазначити, що Ватикан не має проблем з грошима - ми цілком здатні оплачувати свої витрати і володіємо значними активами та інвестиціями", - розповів Пелл.

"Ми виявили, що ситуація куди краще, ніж може здатися з боку - на рахунках ряду підрозділів були виявлені сотні мільйонів євро, які не згадувалися у документах і фінансових звітах", - пояснив він.

Реклама:

Пелл зазначив, що присутність даних коштів на рахунках католицької церкви не говорить про будь-яку підозрілу або незаконну діяльність.

Довгий час підрозділи Ватикану "майже самостійно" розпоряджалися власними фінансами і робили це "за давно відпрацьованими схемами".

"Мало хто відчував бажання розповісти стороннім про своє фінансове становище, якщо тільки не була потрібна допомога з боку. Визначити точний стан фінансів було практично неможливо", - пояснив він.

Пелл, який раніше працював в Сіднеї, був переведений в Рим відповідно до вказівок Папи Римського Франциска. Його призначення є новою ерою у фінансовій політиці Ватикану.

З 1 січня всі підрозділи міста-держави повинні будуть запроваджувати у себе "ефективну і обґрунтовану фінансову політику", а також звітувати про своє фінансове становище відповідно до міжнародних стандартів.

З моменту обрання Франциска на папський престол у Ватикані відбулися значні зміни, що стосуються в тому числі і управління фінансами, спрямовані на прозорість розподілу коштів та запобігання відмивання грошей.

За словами самого Пелла, зміни "йдуть повним ходом", і повернутися в "старі недобрі часи" у Ватикану вже не вийде.

Нагадаємо, на початку липня главою Банку Ватикану став 51-річний французький фінансист Жан-Батіст де Франсу, який раніше очолював інвесткомпанію Invesco.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!