Казахстан готовий розпочати пошук сланцевого газу

Четвер, 4 грудня 2014, 11:07

Казахстан готовий приступити до геологорозвідувальних робіт з пошуку сланцевого газу.

Про це повідомив заступник міністра енергетики республіки Узакбай Карабалін, пише Інтерфакс-Україна.

"Виділено певні кошти, які дозволяють вже комітетові геології починати планомірні дослідження наявності сланцевого газу на території Казахстану. Країна повинна знати свій потенціал, і для цього проводитимуться роботи. Може бути, вони не будуть такими нагальними, як деякі країни зараз намагаються, і звичайно, повинні проходити із залученням компаній, які вже працюють на цих напрямках", - сказав він на брифінгу в середу.

Як зазначив Карабалін, у разі виявлення запасів сланцевого газу постане питання його використання.

Реклама:

"Я вважаю, що там, де сланцевий газ буде достатньо конкурентоздатним за цінами з природним газом, він може дуже добре використовуватися для внутрішніх потреб, і він може опинитися в тих регіонах, до яких сьогодні не доходять магістральні газопроводи від великих родовищ. При високій собівартості у нього залишиться єдиний шлях - йти на експорт", - сказав заступник міністра.

"Експорт зменшується у міру збільшення споживання всередині країни, у міру газифікації нових регіонів. Але ми думаємо, що ближче до 2030 року, коли ми припинимо вже закачувати в таких великих обсягах газ в пласти, у нас різко збільшиться його кількість. Тоді вже країна стає експортоспроможної в значних обсягах ", - додав він.

Як повідомлялося, видобуток газу в Казахстані в січні-вересні 2014 року склала більше 31520 млн кубометрів (зростання на 1,9%), у тому числі природного газу в газоподібному стані - 15609 млн кубометрів (зростання на 4,4%), попутного нафтового газу - 15915 млн кубометрів (на рівні минулого року).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: