Чиновник Міноборони хотів віддати півмільярда оточенню Януковича

Четвер, 4 грудня 2014, 09:31

Компанія "Інтер Прайс", через оборудку з якою було заарештовано директора департаменту закупівель Міноборони, пов’язана з оточенням Миколи Костяка, який очолював Херсонську облдержадміністрацію за часів Віктора Януковича.

Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко телепрограми "Наші гроші".

Як зазначається, генпрокуратура затримала головного тендерника Міноборони 21 листопада.

"Його звинувачують у сприянні перемозі "підприємства з ознаками фіктивності" на торгах по закупівлі 22 900 тонн дизпалива по 19,357 тисяч гривень за тонну на загальну суму 443,3 мільйона гривень. Саме на таку суму було акцептовано пропозицію "Інтер прайсу" 15 жовтня", - йдеться у сюжеті.

Реклама:

 "Ринкова ціна на час угоди була порядку 18 тисяч гривень за тонну, - говорить директор "Консалтингової агенції А-95" Сергій Куюн.

За його словами, це майже на 1400 гривень нижче, ніж тендерна пропозиція переможця в даному конкурсі Міноборони. Відповідно, є сума переплати, порядку 30, навіть більше мільйонів гривень".

Зрештою підряд Міноборони "Інтер прайсу" не дістався. Компанія "Окко-бізнес" оскаржила дії замовника в антимонопольному комітеті і після цього Міноборони віддало підряд їй, замовивши 19 600 тонн палива по 18 599 грн./т на загальну суму 442,65 млн грн.

Фірми-переможця насправді практично не існує. Юридичну адресу по вул. Зоологічна, 4а "Інтер Прайс" придбав у "реєстратора під-ключ", проплативши її лише до 27 грудня цього року. Переможець півмільярдного тендеру мав зникнути одразу після отримання коштів.

"Інтер Прайс" зареєстрований на киянина Дениса Борисенка. Чоловік раніше працював офіціантом, нині встановлює атракціони, офіційно безробітний. Про "Інтер Прайс", запевняє, вперше почув від "Наших грошей".

Власник "Адери" Олександр Анучин близький до оточення екс-голови Донецької ОДА Анатолія Близнюка. "Універсалнафтозбут" – це донецька мережа заправних станцій, заснована Олексієм Костяком – сином екс-губернатора Херсонщини та екс-нардепа від Партії регіонів Миколи Костяка.

Микола Костяк з 2010 року очолював Херсонську ОДА. У 1990-2000-х роках очолював Старобешівську та Тельманівські райдержадміністрації Донецької області.

Номінальні власники "Універсалнафтозбуту" змінювались кілька разів. Але минулого року контактним телефоном цієї компанії на тендерних торгах вказали номер фірми "Люксавтогаз" Олексія Костяка.

Микола Костяк свою причетність до тендеру Міноборони спростовує.

Арештований тендерник Міноборони може вийти з-за грат під заставу в 16 мільйонів гривень. Під час обшуку в його банківському сейфі знайдено готівки на суму 420 тисяч доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!