"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна переживає найскладніший рік з часів Другої світової війни - Der Spiegel

Середа, 31 грудня 2014, 15:08

Такого важкого року Україна не переживала з часів Другої світової війни.

Про це йдеться  в статті "Самий складний рік з часів Другої світової війни", опублікованій на сайті німецького видання Der Spiegel.

Українські банки втрачають найбільше через військово-політичний конфлікт в країні. Вони страждають від значного відтоку капіталу. Цього року банки втратили 29% своїх вкладів, заявила у вівторок глава НБУ Валерія Гонтарева.

За її оцінками, банківська система України в даний час недієздатна. Рівень інфляції в кінці листопада склав 21%.

Реклама:

"Такого важкого року наша країна не переживала, принаймні, з часів Другої світової війни", сказала Гонтарєва.

Українська економіка сильно страждає від конфлікту на сході країни, де з весни йдуть запеклі бої між урядовими силами і проросійськими бойовиками.

Валютні резерви країни скоротилися більше, ніж наполовину, і вперше за п'ять років становлять менше десяти мільярдів доларів (8,2 млрд євро). Причина: спроба підтримати українську валюту. З початку року гривня втратила більшу частину своєї вартості.

Щоб стабілізувати державний бюджет, парламент в Києві в понеділок прийняв пакет заходів жорсткої економії, який передбачає, зокрема, високі тарифи на імпорт, скорочення витрат на соціальні потреби і спрощення оподаткування юридичних осіб. Витрати на армію значно зростуть, пише видання.

Метою бюджету, орієнтованого на економію, є також виплата наступних траншів від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Візит експертів МВФ очікується 8 січня в Києві. Наступного року глава центрального банку Гонтарева очікує ослаблення напруги, відзначає видання.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!