"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні

Середа, 3 грудня 2014, 16:07

НАК "Нафтогаз України" звернулась до Секретаріату Енергетичного співтовариства та учасників газового ринку з відкритим листом, де виклала свої пропозиції щодо встановлення недискримінаційних умов на ринку збуту природного газу в Україні.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Як зазначається, "Нафтогаз" пропонує встановити прозорі правила реалізації газу на ринку України, виходячи з принципу пропорційності, зокрема пропорційного розподілу зобов’язань з забезпечення природним газом усіх категорій споживачів України в умовах державного регулювання цін на природний газ та створення страхового запасу газу в ПСГ кожним учасником ринку.

"Такі принципи відповідають вимогам європейського законодавства, в тому числі Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, ратифікованого Законом України № 2787-VI від 15.12.10, а також Директиві 2009/73/ЄС про спільні правила для внутрішнього ринку природного газу, впровадження якої у внутрішнє законодавство України є обов’язковим на підставі Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про Асоціацію з ЄС", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У компанії заявили, що умови, що склалися на ринку збуту природнього газу в Україні, наразі не відповідають зазначеним принципам.

"Нафтогаз" зобов’язаний повністю забезпечувати потреби пільгових категорій споживачів, які отримують газ по ціні, що менше ринкової у 2-10 разів. Для потреб цих споживачів за 11 місяців 2014 року Нафтогаз поставив 19,6 млрд кубометрів газу, в т. ч. 5,8 млрд кубометрів імпортованого газу", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, завдяки спеціальному статусу цих категорій споживачів, постачальник не має дієвих механізмів забезпечення вчасних розрахунків. Борг підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для пільгових категорій споживачів, перед Нафтогазом, становить 12,4 млрд гривень.

"За 11 місяців цього року Нафтогаз продав промисловим споживачам лише близько 3,4 млрд кубометрів газу", - йдеться у повідомленні.

При цьому ціна реалізації, встановлена НКРЕ, не завжди покривала прямі витрати компанії на закупівлю імпортованого газу, зокрема, через невідшкодовані курсові різниці та проценти за залучені кредити для фінансування оборотного капіталу.

"Приватні продавці природного газу, натомість, мають змогу реалізовувати свій газ виключно промисловим споживачам на ринкових умовах. Приватні компанії також мають можливість отримувати передплату за газ, припиняти постачання боржникам та відмовляти споживачам в укладанні нових контрактів у разі дефіциту ресурсу або за несприятливих цінових умов", - наголосили у компанії.

"Нафтогаз" наголошує, що його пріоритетом є створення в Україні ефективного і відкритого ринку газу з встановленням справедливих умов для всіх постачальників і споживачів природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!