Думка експерта: Скасування печаток спровокує рейдерів

Середа, 3 грудня 2014, 10:14 -

Необов'язкове використання печаток підприємствами може призвести до сплеску рейдерства.

Такої думки дотримується керуючий партнер юридичної компанії Prove Group Владислав Кочкаров.

Юрист нагадує, що напередодні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу", який передбачає, що використання печаток для підприємств є необов'язковим.

Однією з основних причин скасування печаток озвучувалася те, що їх часто використовують у схемах рейдерської атаки на підприємство, так як з одного боку, захопивши печатку, можна заблокувати роботу всього підприємства, а з іншого боку, підробити печатку не так і складно.

Реклама:

"При цьому можна сказати, як допоможе в боротьбі з рейдерством скасування печаток взагалі. Тепер, якщо у підприємства немає печатки, то достатньо просто підробити підписи учасників товариства, подати підроблений протокол державному реєстратору і провести заміну учасників підприємства, та призначити свого директора", - підкреслює Кочкаров.

"Протистояти такій ситуації вкрай складно, але в принципі можливо", - додає юрист.

За його словами, в першу чергу необхідно дуже якісно і максимально детально виписати положення статуту щодо порядку управління суспільством, проведення загальних зборів учасників, входу-виходу нових учасників.

"Це потрібно хоча б для того, щоб, особам, які будуть підробляти документи, було важко в цілому реалізовувати всю стратегію у зв'язку зі складністю здійснення процедурних вимог. А також для того, щоб у реальних власників в подальшому були підстави для визнання документів такого плану недійсними з процедурних моментів ", - коментує керуючий партнер ЮК Prove Group.

Також, зазначає він, у статуті можна вказати, що на протоколах загальних зборах засновників підписи уповноважених осіб повинні завірятися нотаріально.

"Причому мова йде саме про підписи, а не копії протоколів. Якщо немає бажання ходити до нотаріуса кожен раз, коли проводяться загальні збори, необхідно прописати цю норму хоча б для тих протоколів, в яких приймається рішення про вход-вихід учасників з товариства, а також про призначення директора та інших рішень засновників", - коментує юрист.

"Звичайно, на 100% гарантію безпеки це не надасть, але все-таки, підвищить шанси залишитися власником бізнесу", - додає він.

Кочкаров також вважає, що законодавцям, у разі якщо буде сплеск рейдерських атак з підробленими документами, поданими реєстратору, потрібно задуматися над змінами до закону.

Зокрема, на думку юриста, можна прописати, що у разі зміни складу засновників, реєстратор повинен заздалегідь повідомляти поточних учасників про це. Зміни до реєстру в такому випадку будуть вноситися з моменту, коли учасник підтвердить цю інформацію, що дасть можливість захистити його права.

"Звичайно, це дещо ускладнить процедуру реєстрації змін до статутних документів, і може навіть вкраде в України один бал у рейтингу Doing Business, але все-таки убезпечить власників підприємств", - пояснює керуючий партнер ЮК Prove Group.

"Якщо, все ж буде прийнято рішення працювати без печатки, то хоча положення про знищення останньої немає, краще її не викидати, а ліквідувати, склавши при цьому відповідний акт і внести зміни до статуту", - резюмував Кочкаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: