"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валютні надходження України зменшаться на 5 мільярдів доларів - УКАБ

Понеділок, 29 грудня 2014, 17:23

Близько 5 мільярдів доларів можуть втратити українські агрокомпані через уведення додаткового збору на імпортні товари у розмірі 10% і 5% відповідно.

Про це повідомили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Вони нагадують, що 28 грудня Верховна Рада України прийняла "Проект Закону про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року" № 1562 від 22 грудня 2014 року, який передбачає справляння 10% мита для товарів, що класифікуються у 1-24 товарних групах згідно із УКТЗЕД та 5% для товарів 25-97 груп.

За їх словами, для АПК України це в першу чергу означає пропорційне подорожчання насіння (на 10%) та засобів захисту рослин (на 5%).

Реклама:

"У зв'язку з цим, новітні технологічні засоби виробництва не будуть доступні вітчизняним агровиробникам, а отже, в перспективі урожайність культур зменшиться. Це призведе до зменшення експортного потенціалу та валютних надходжень на суму близько 4,8 млрд доларів", - зазначається в повідомленні.

Також в Асоціації наголошують, що українські виробники сільськогосподарської продукції досить сильно залежні від імпорту насіння та засобів захисту рослин, оскільки близько 50% та 95% ринку відповідно складає імпортна продукція.

"Через підвищення відпускних цін додаткове мито зробить дані товари малодоступними та призведе до додаткової мінімізації виробничих витрат, що негативно позначиться на урожайності в перспективі. Аналогічна ситуація вже мала місце у 2008-2010 роках, проте першопричиною недоступності виробничих засобів тоді була криза", - заначають в Асоціації.

За розрахунками УКАБ, валовий збір основних зернових культур зменшиться приблизно на 14,2 млн тонн, а олійних – на 4,8 млн тонн, чим суттєво обмежить експортний потенціал. У грошовому еквіваленті це означає недоотримання близько 2,5 та 2,3 млрд доларів валютних надходжень відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!