Банкіри застерігають владу від краху банківської системи

Понеділок, 29 грудня 2014, 14:26

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" застерігає владу, що захист інтересів купки валютних боржників задля їх вигоди позбавляє власності більшість учасників фінринку та загрожує Україні повною втратою довіри до банківської системи і підривом економіки держави.

Про це повідомляє прес-служба союзу.

Таку думку висловили в УКБС на поспішне прийняття закону № 1610 щодо введення мораторію на стягнення валютних боргів за рахунок застави, який прийнятий без дотримання встановленої процедури обговорення до ІІ читання.

"Прийнятий закон порушує усі вказані законодавчі гарантії та необґрунтовано перекладає всі збитки від різкої девальвації гривні виключно на банківську систему й її вкладників. Без будь-якої участі "валютних" боржників, які свідомо йшли на валютні ризики, беручи більш дешеві кредити у валюті, а також відмовлялись від пропозицій банків перевести свої кредити у гривневі (у т.ч. за курсом 7,99 грн./дол.)", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як зазначають у союзі, на сьогодні близько 50 тисяч фізосіб, які мають валютні кредити під заставу житла, землі, нежитлових приміщень.

"Не всі з них є малозабезпеченими або придбали в кредит єдине житло. То в чиїх інтересах працює ВР, яка приймає деструктивні для більшості громадян і економіки України рішення", - кажуть банкіри.

УКБС зауважує, що підхід, за яким підтримка надається позичальнику залежно від валюти кредитування, а не залежно від рівня його матеріального забезпечення і соціальної захищеності, є невиваженим та несправедливим порівняно з сумлінними позичальниками, які сплачують гривневі кредити за ринковими ставками, та понад 45 мільйонів вкладниками, коштами яких користуються "привілейовані" боржники.

Натомість "валютний популізм" політиків не лише підриває довіру до банківської системи  з боку населення, кошти якого є основним ресурсним джерелом та важливою запорукою для курсової стабільності.

Іноземні інвестори вже попередили, що не будуть інвестувати в Україну, доки влада не захистить права кредиторів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!