"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Парламент ухвалив закон про бюджетну децентралізацію

Неділя, 28 грудня 2014, 23:54

Рада у другому читанні та в цілому ухвалила закон, що передбачає бюджетну децентралізацію.

За законопроект № 1557, автором якого виступив Кабмін, проголосував 231 народний депутат.

Згідно із пояснювальною запискою, законопроектом передбачено підвищення бюджетної та фінансової самостійності місцевих бюджетів.

Як зазначається у законопроекті, Рада має намір залишити у віданні місцевих бюджетів (міста обласного значення та районні бюджети) - 60% від податку на доходи фізосіб, а у веденні обласних бюджетів -15%.

Реклама:

"При цьому норма відрахувань до держбюджету податку на прибуток підприємств буде знижено з 100% до 90%, 10% податку від прибутку підприємств надійде до бюджету Києва", - йдеться у документі.

Крім того, Рада має намір збільшити відрахування до держбюджету з рентної плати за користування надрами (крім нафти і природного газу) з 50% до 75%.

Рада також має намір передати до місцевих бюджетів акцизний податок від реалізації через роздрібні мережі пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів, біодизеля і скрапленого газу, надходження від ліцензій на право експорту, імпорту та оптової торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією і ряд інших зборів.

Також Рада має намір скоротити відрахування екологічного податку до держбюджету з 65% до 20%, а відрахування до місцевого бюджету збільшити з 35% до 80%, з яких 55% будуть направлятися в обласні бюджети, а 25% - до районних бюджетів і бюджетів міст обласного значення.

Крім того, документом пропонується ввести в числі трансфертів з держбюджету до місцевих бюджетів освітню субвенцію, медичну субвенцію, субвенцію на підготовку робітничих спеціальностей, субвенцію на проекти з ліквідації підприємств вугільної та торфодобувної промисловості і змісту водовідвідних комплексів на умовах спільного фінансування (50%) і виключити з переліку субвенцію на будівництво та ремонт вулиць і доріг комунального значення.

"У новому положенні законопроекту пропонується підтримати пропозицію щодо можливості прийняття Кабміном рішень за погодженням з верховним головнокомандувачем ЗСУ щодо використання бюджетних коштів на потреби оборони з доповненими словами "до початку роботи Ради", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи в парламенті перед прийняттям відповідної законодавчої ініціативи.

"Іншими словами, до того моменту поки не зібралася ВР, якщо введено військовий стан, то здійснення бюджетних витрат здійснюється урядом за погодженням з президентом України", - додав він.

За словами Яценюка в погодженому варіанті документа були враховані всі правки, внесені профільним комітетом Ради в рамках підготовки до другого читання.

Зокрема, в зміни щодо розміщення на рахунках у банках держсектора власних надходжень ВНЗ та наукових установ буде передбачена така ж можливість і для закладів культури.

"Пояснюю: це ті у яких є кошти на єдиному казначейському рахунку (ЄКР), які йдуть з бюджету, залишаються на ЄКР, а там, де є власні надходження як освітні установи, так і культури - вони можуть розміщуватися на банківських рахунках. Ви це просили і ми це врахували ", - сказав прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: