В Росії сказали, за якими цінами продаватимуть Україні електрику

Субота, 27 грудня 2014, 10:56

Росія постачатиме Україні електроенергію за внутрішньоросійськими цінами.

Про це в ефірі телеканалу "Росія 24" заявив російський віце-прем'єр Дмитро Козак.

"У зв'язку з істотними проблемами з енергопостачанням України на прохання керівництва України нами було прийнято рішення про те, щоб надати допомогу республіці Україні з постачання електроенергії з електроринку Росії на пільгових умовах", - заявив він.

"Ми робимо це осмислено у зв'язку з тим, що на Хмельницькій атомній електростанції вийшов з ладу один енергоблок. Для того щоб зменшити віялові відключення і ті проблеми, які є", - зазначив Козак.

Реклама:

При цьому він зазначив, що "поставки електроенергії здійснюються за внутрішніми російськими цінами, у той час як ціни на енергоринку України набагато вищі".

Також Козак повідомив, що сторони вели переговори про постачання електроенергії в обсязі 9 млрд кіловат/годин.

"Підписали відповідний договір. Але умови договору в даний час не виконані. Надійшла відповідна передоплата. За дорученням президента Росії прийнято рішення здійснювати таку поставку. Будемо сподіватися, що розрахунки будуть зроблені у подальшому", - додав Козак.

При цьому він додав, що "така ж ситуація складається з поставки вугілля з Росії генеруючим компаніям на Україні".

"І 500 тисяч тонн вугілля ми будемо поставляти з Росії, і можливо, у випадку, якщо буде досягнуто відповідної додаткової угоди - ще 500 тисяч. У цілому, до 1 мільйона тонн вугілля на місяць ми готові поставляти Україні".

За словами віце-прем'єра, "сподіваємося, це допоможе також вирішити проблеми надійного енергозабезпечення Криму".

"Ми сьогодні про це ще не домовилися, ще відповідну угоду по Криму не підписана. Проте під чесне слово, що називається, прийнято рішення поставляти відповідні енергоресурси", - додав він.

Як відомо, 24 грудня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що Україна знаходиться на фінальній стадії завершення переговорів по імпорту електроенергії із Росії.

26 грудня  у Мінрегіонбуді України заявли, що повідомлення з сайту міністерства про те, що Росія постачатиме в Україну електрику та вугілля без передоплати, є наслідком втручання в роботу сайту ззовні.

У повідомленні з посиланням на АП зазначалося, що президент РФ "прийняв рішення організувати з 26 грудня постачання в нашу країну російської електроенергії і вугілля в обсязі 50 тисяч тонн щодоби, не чекаючи передоплати від української сторони".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!