"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газовики вимагають від уряду адекватної ренти

П'ятниця, 26 грудня 2014, 15:32

Газові компанії критично оцінюють ініціативу уряду підняти рентну ставку на видобуток вітчизняного газу до 70%, оскільки це зупинить розвиток галузі і зруйнує перспективу нарощування власного видобутку.

Про це вони заявили під час прес-конференції у п'ятницю, що пройшла в ІА"Главкомі", йдеться у повідомлені асоціації газовидобувних компаній.

Як відомо, Кабінет міністрів України пропонує парламенту ввести на 2015 рік підвищені ставки ренти при видобутку газу приватними компаніями. Відповідна ініціатива міститься в проекті змін до Податкового кодексу, внесеного до Верховної ради.

За словами фінансового директора компанії "Карпати газ" Артура Сомова, компанії будуть змушені елементарно скоротити видобуток.

Реклама:

"Як результат, обсяг надходжень до бюджету залишиться на старому рівні, але Україна змушена буде докупити додатково в найближчі три роки близько 2,5 млрд куб м газу. При цьому, якщо в поточній ситуації близько 70% від виручки вітчизняних добувної компаній  повертається в бюджет України, то при закупівлі імпортного газу, всі 100% - це чистий валютний відтік з України",- наголошує Сомов.

Генеральний директор НДіКБ бурового інструменту, доктор наук  Ярослав Кунцяк вважає, що прогноз щодо надходжень до Держбюджету від збільшення рентних платежів нереалістичний.

Сомов стверджує, що несприятливі умови інвестицій у газодобувні галузь переорієнтує інвесторів на Польщу і Румунію, які зараз створюють більш привабливі фіскальні умови для інвестування в добувну галузь.

"Так, за даними Ernst & Young (World bank database) гранична податкова ставка при видобутку нафти і газу в Польщі становить 19%, в Азербайджані 26%, а в Румунії - 30%. При цьому в Польщі та Азербайджані податки стягуються з прибутку, а не з доходу, як це робиться в Україні",- зазначає він.

Експерти прогнозують, що при підвищені урядом ставки рентних платежів, приватні газовидобувні компанії скоротять персонал в 2,5 - 3 рази, а також відбудеться падіння обсягів вітчизняного видобутку в 1,5 - 2 рази протягом наступних трьох років.

Таким чином, державний бюджет кумулятивно недоотримає близько 12,5 млрд гривень протягом наступних трьох років, наголошують вони.

Як відомо, урядовий законопроект щодо податкової реформи, який був напередодні проголосований Радою, передбачає внесення зміни щодо справляння рентної плати.

Документ передбачає встановити до 1 січня 2016 року ставки рентної плати за користування надрами для газу, який реалізується не для потреб населення. Для газу видобутого: з покладів до 5 км - 55 % (замість 28 %), з покладів понад 5 км - 20 % (замість 15 %). Під час виконання договорів про спільну діяльність, незалежно від глибини видобутку - 70 %.

Водночас, рентна плата на видобуток нафти не підвищується, як передбачалося раніше.

Основні газодобувальні компанії в Україні контролюють фінансово-промислові групи

Компанія "Карпатигаз" є великим видобувачем газу і належить шведській компанії Misen Enterprises (дочірня компанія Misen Energy). Misen Energy - публічна шведська компанія, незважаючи на це, її кінцеві бенефіціари невідомі, майже 80% компанії належать кіпрським офшорам.

При цьому українські ділові видання вказують на те, що кінцевим бенефіціаром "Карпатигазу" є Дмитро Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!