Проект бюджету-2015 несе в собі "прихований" дефіцит на рівні 8,8% ВВП

Четвер, 25 грудня 2014, 18:32

В проекті бюджету Кабінет міністрів насправді закладається дефіцит бюджету на рівні 8,8%.

На цьому наголошують експерти проекту "Ціна держави".

"Той бюджет, який подали до парламенту – це фактичне оголошення нашого дефолту. Для розуміння, МВФ у вересневому меморандумі окреслив своє бачення загального дефіциту, включаючи квазі-фіскальні видатки, на рівні 5,8% ВВП. Наш уряд, не моргнувши оком, пропонує дефіцит 8,8% ВВП", - кажуть вони.

Експерти зазначають що до цього дефіциту входять: 63,7 млрд грн - дефіцит центрального бюджету, 31,5 млрд грн - фінансування НАК "Нафтогаз України", 36,5 млрд грн - націоналізація збанкрутілих банків, 20 млрд грн – "підкріплення"Фонду гарантування вкладів. Всього 151,7 млрд грн.

Реклама:

"І це тільки план, а ще буде серйозний недобір, бо тягнути додаткові податки з людей, коли і так все важко – справа невдячна. Тому з цим бюджетом чекаємо дефіцит до 10% ВВП. Як на це відреагує МВФ? Скоріш за все вручить нам "премію Дарвіна" – ми її заслужили", - іронізують економісти.

За їх словами, це проблеми інвесторів, яких уряду не шкода, але набагато цікавіші речі почнуться в середині країни.

"Одна цифра – проект бюджету 2015 року базується на потребі емісії щонайменше 190 млрд грн. Це те, що уряд з серйозним обличчям планує робити і вважає це нормальним. Для порівняння, девальвація поточного року до 18-19 гривень за долар відбулася при обсягу емісії для бюджетних потреб на рівні 149,5 млрд грн", - відзначають експерти.

"І це при тому, що цього року Нацбанк активно проводив інтервенції. Наступного року інтервенцій не буде, бо валюти залишилось всього 7 млрд доларів. І що це означає? Що курс наступного року буде десь на тому ж рівні, як курс рубля до долара кілька місяців тому. Не менше", - стверджують вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: