НКЦПФР знайшла спосіб, як захистити права інвесторів на території АТО

Четвер, 25 грудня 2014, 14:33

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) прийняла документ, який заборонятиме торгівцям цінними паперами та фондам вчиняти будь-які правочини щодо цінних паперів.

Відповідне рішення "щодо запобігання порушень прав інвесторів та вжиття заходів з уникнення ризиків при провадженні професійної діяльності на території проведення антитерористичної операції" комісія прийняла на одному з останніх своїх засідань у грудні 2014 року. 

У відомстві наголошують, що це дозволить захистити інвесторів на території проведення АТО

"Цим рішенням НКЦПФР має протягом семи днів сформувати Перелік учасників фондового ринку із зони АТО (антитерористичної операції), на яких поширюється дія цього документу щодо заборони здійснювати будь-які правочини щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів до вчинення заходів щодо тимчасової або постійної зміни місцезнаходження", – пояснив директор Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко,.

Реклама:

Прийнятий документ урегульовує норми здійснення діяльності торговцями цінними паперами, КУА (компаніями з управління активами), КІФ (корпоративними інвестиційними фондами) та координує роботу як самої Комісії, так і інших профучасників фондового ринку у частині співпраці з ліцензіатами з зони АТО.

Зокрема, документ передбачає створення регулятором відкритого та доступного для ознайомлення усім зацікавленим особам електронного Переліку учасників фондового ринку із зони АТО, на яких поширюватиметься дія цього рішення.

Передбачено, що такий Перелік Комісія після прийняття відповідного рішення має опублікувати на власному офіційному сайті та в офіційних друкованих виданнях.

При цьому і торговцям цінними паперами, і КУА, які не змінили свого місцезнаходження з зони АТО на підконтрольну українській владі територію, заборонятиметься вчиняти будь-які правочини щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів до тих пір, поки вони не змінять своєї реєстрації та не нададуть Комісії відповідні документи, які засвідчать це.

Також КІФам, які провадять свою діяльність на території проведення АТО, заборонятиметься вчиняти будь-які правочини, крім тих, що пов’язані зі зміною місцезнаходження. 

"Торговцям цінними паперами з території поза межами зони АТО, АР Крим і м. Севастополя, а також фондовим біржам, Розрахунковому центру і депозитарним установам пропонується заборонити провадити діяльність за участі профучасників з підготовленого комісією Переліку", - зазначається в повідомленні. 

Наразі документ відправлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України, після чого його чекає публікація в офіційному виданні. Пройшовши ці етапи, документ набере чинності. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: