НБУ домовився про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів

Четвер, 25 грудня 2014, 09:31

Національний банк домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку на сторінці у Facebook.

У ході наради, сторони погодили положення проекту меморандуму про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

"Громадяни, які мають споживчі кредити в іноземній валюті, дійсно опинилися у скрутному становищі. Відповідальність за це частково лежить і на центробанку, що вчасно не передбачив масштабів можливої проблеми та не заборонив кредитування в іноземній валюті, і на банківських установах, що проводили занадто агресивну кредитну політику, а також на позичальниках, що свого часу не оцінили валютні ризики", - сказав перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.

Реклама:

Як зазначається, положення Меморандуму передбачають переведення суми заборгованості за споживчими кредитами в іноземній валюті, визначеними у пункті 4 цього Меморандуму, в гривню за курсом на день реструктуризації; прощення суми різниці реструктуризованого кредиту (на яку нараховується фіксована відсоткова ставка 0,01 % річних) між курсом іноземної валюти кредиту на день реструктуризації та офіційним курсом іноземної валюти, установленим Національним банком України на 01.01.2014 пропорційно погашенню боржником заборгованості за кредитом.

Також, фіксацію процентної ставки суми кредиту, що була реструктуризована за офіційним курсом, установленим НБУ на 01.01.2014 на рівні не вищому, ніж зазначено в договорі споживчого кредиту в іноземній валюті упродовж трьох років з моменту реструктуризації;

Документ також  передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, що отримані під заставу нерухомості, залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн. грн. за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на 01.01.2014.

Крім того, визнання банком безнадійною і такою, що підлягає списанню (прощенню), неустойки (штрафу, пені), яка виникла внаслідок неналежного виконання кредитних зобов’язань позичальником за договором кредиту перед фінансовою установою на момент реструктуризації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!