"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Питання реструктуризації боргу поза порядком денним - Мінфін

Середа, 24 грудня 2014, 17:01

Першочерговим питанням для України є вироблення спільного узгодженого підходу щодо питання про обсяги та інструменти зовнішньої фінансової допомоги, тоді як питання реструктуризації перебуває поза порядком денним.

Про це заявив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Запит про реструктуризацію боргу, про зміну структури виплат, про зміну структури виплат, зміну обсягу навантаження на обслуговування на сьогоднішній день не є предметом переговорів", - сказав він на брифінгу в Кабінеті Міністрів у Києві в середу.

"До ти, доки не буде спільного узгодженого підходу до формування та обсягів та інструментів допомоги Україні..., рано говорити і порушувати це питання публічно і коментувати я б не став", - сказав Уманський.

Реклама:

Він зазначив, що необхідно розпочати процес підготовки до проведення конференції донорів.

Як повідомлялося, в проекті держбюджету-2015 уряд пропонує провести реструктуризацію лише портфеля облігацій внутрішньої державної позики Національного банку, обмінявши їх на нові ОВДП в таких самих обсягах з терміном обігу до 20 років і відсотковою ставкою до 5% річних, щоб заощадити 9,9 млрд гривень на обслуговування боргу.

За даними Мінфіну, в обігу перебувають ОВДП з максимальним терміном лише до 20 років: номінальна дохідність за найбільш довгостроковими облігаціями коливається від 9,25% до 14,3% річних.

Водночас експерти ринку заявляють про високу ймовірність реструктуризації іншого державного боргу України, передусім зовнішнього. Про це свідчать також нинішні рівні кредитних рейтингів країни від міжнародних рейтингових агентств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: