Прибуток "Нафтогазу" у 2014 році сягне 950 мільйонів доларів – експерти

Середа, 24 грудня 2014, 14:26

Прибуток НАК "Нафтогаз" у 2014 році становитиме щонайменше 960 мільйонів доларів, або 15,5 мільярда гривень.

Про це йдеться в дослідженні ГО "Публічний аудит". 

Такі дані експерти наводять, посилаючись на аналіз тарифів за 2013–2014 роки для промислових підприємств, які встановлюються НКРЕ.

Оскільки потреби промисловості в основному задовольняються природним газом "Газпрому", за основу дослідження було взято саме його ціни на блакитне паливо для України, кажуть спеціалісти ГО.

Реклама:

За контрактом, протягом 2013 року "Нафтогаз" сплачував російському монополісту від 392 до 426 доларів за тисячу кубів. Від "Газпрому" надійшло 25,84 млрд куб м обсягів газу на потреби промислових споживачів. Імпорт газу з Європи становив 2,132 млрд куб м.

Відповідно до Прогнозного балансу, обсяги споживання підприємств розраховувалися на рівні 24,120 млрд куб м.

"Таким чином чистий прибуток від перепродажу імпортного палива у 2013 році мав бути не менше 600 млн доларів. Тим не менше, збитків у 2013 році монополіст задекларував на суму 1,6 млрд доларів", - йдеться в дослідженні "Публічного аудиту".

У 2014 році "Газпром" отримував 268,5 доларів за тисячу кубів блакитного палива протягом січня-червня та 378 доларів протягом листопада-грудня. Реверс газу з Європи до України здійснювався за ціною 320–330 доларів.

Заплановані обсяги реверсу газу цього року – 8 млрд куб м. Всього промислові підприємства спожили близько 16–18 млрд куб м - порівняно з 2013 роком обсяг суттєво зменшився, зважаючи на анексію Криму, АТО.

За розрахунками експертів, цього року середній прибуток НАКу за тисячу кубів імпортного природного газу становив більше 60 доларів, що вдвічі більше за показник 2013 року. У підсумку загальний прибуток "Нафтогаз України" у 2014 році має сягнути 960 млн доларів, вважають вони.

Аналітики "Публічного аудиту" також вивчили суми заборгованостей підприємств перед "Нафтогазом України".

"Було з'ясовано, що з 360 підприємств, які коли-небудь співпрацювали з НАКом, заборгованість мають 15. Борг утворився протягом 2011–2014 років і сьогодні становить 1,5 млрд доларів. Якщо пропорційно розділити цю заборгованість на періоди, протягом яких  вона утворилась,  в середньому отримаємо 400  млн доларів за рік. Цьогоріч заборгованість компанії, враховуючи поточний курс, практично рівнозначна – 385 млн доларів", – наголошується в дослідженні.

"Як засвідчують наведені вище показники доходів компанії, цьогорічний прибуток цілком покриває поточну заборгованість та частково – минулорічні. І це не враховуючи доходи, отримані від транзиту", - запевняють експерти.

За дослідженням "Публічного аудиту", реалізація газу для потреб підприємств здійснювалась "Нафтогаз України" з прибутком ще на стадії формування базової ціни. Такі ж показники були отримані в ході аналізу ринку природного газу для задоволення потреб населення: чистий прибуток компанії в цьому сегменті ринку в 2014 році має становити близько 2,8 млрд гривень.

На думку фахівців, проблема полягає насамперед у нераціональному й необґрунтованому використанні коштів.

"Збитки утворюються тоді, коли витрати перевищують доходи. Якби НАК реалізовувала інвестиційні проекти, удосконалювала, переобладнувала наявні мережі та засоби перекачування, можна було б говорити, що видатки обґрунтовано перевищують доходи", - кажуть експерти.

Проте, з їх словами, ситуація кардинально протилежна: приміром, 25 грудня відбудеться тендер на автообслуговування компанії з очікуваною вартістю у 40 млн гривень.

"Чому представники компанії вирішують їздити авто представницького класу, збільшуючи тим самим мільярдні збитки НАКу – питання риторичне. Недоцільні витрати були і в попередні роки", – резюмує заступник директора ГО Матвій Холошин. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!