Нацбанк пояснив своїй раді, чому не утримав курс

Середа, 24 грудня 2014, 11:07

На стабільність національної грошової одиниці суттєвий тиск чинили незбалансованість державних фінансів, дефіцит платіжного балансу та паніка вкладників.

Про це йдеться в поясненні Нацбанку у відповідь на рішення Ради НБУ від 17 грудня щодо визнання політики регулятора загрозливою для цінової стабільності в державі.

"В зазначеному рішенні (рішенні Ради НБУ, ЕП) не були враховані кардинальні зміни макроекономічної ситуації та їх вплив на проведення грошово-кредитної політики", - зазначається в повідомленні.

Регулятор наголошує, що забезпечення вчасного виконання зобов'язань перед вкладниками банків стала одним із пріоритетів Нацбанку.

Реклама:

"Водночас ця підтримка була виваженою та помірною. За умови відпливу депозитів населення на загальну суму 124 млрд гривень (без урахування чинника курсової переоцінки) залишок наданих банкам кредитів рефінансування з початку року збільшився на суму близько 34 млрд гривень", - підкреслюють в НБУ.

Також регулятор відзначає, що в нинішніх умовах показник інфляції не був критичним і становив 21,8% в листопаді в річному вимірі при визначеному в Основних засадах грошово-кредитної політики цільовому орієнтирі 19%.

Крім цього, НБУ підкреслює, що унаслідок накопичених зовнішніх та внутрішніх дисбалансів в економіці в 2013 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу сягнув 9% ВВП.

"Несприятливі макроекономічні тренди продовжились і в 2014 році. З травня цього року ситуація в економіці значно ускладнилася внаслідок активізації воєнних дій на сході України та загострення відносин з Російською Федерацією. За таких умов знецінення гривні було об’єктивно зумовленою реакцією економіки, що дало змогу частково вирівняти накопичені раніше макроекономічні дисбаланси", - стверджують в Нацбанку.

Регулятор також додає, що на стабільність грошової одиниці суттєвий тиск чинили незбалансованість державних фінансів та повільне реформування НАК "Нафтогаз Україн", що була неспроможна вчасно виконувати свої зобов'язання.

В повідомленні вказується, що через це Національний банк у поточному році вдвічі збільшив свій портфель ОВДП, обсяг якого на сьогодні становить 297 млрд гривень.

"Головним дестабілізуючим чинником валютного та грошового ринків стала паніка вкладників", - наголошують в НБУ.

За зазначеною інформацією, регулятор підживлював банківську система в умовах відпливу депозитів фізичних осіб як гривневих - на суму 54 млрд гривень, так і валютних - на 8,8 млрд доларів.

Національний банк підкреслює, що поділяє позицію Ради у тому, що проведення грошово-кредитної політики на таких засадах та за таких макроекономічних умов "містить в собі ризики для досягнення її пріоритетної мети – підтримки цінової стабільності в державі".

"Але передумовою цього має стати збалансована фіскальна політика держави. Тому Національний банк України сподівається на те, що критичні заяви Ради будуть враховані Кабінетом міністрів під час підготовки та Верховною Радою під час затвердження Держбюджету України на 2015 рік", - зазначається в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!