"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни заборгували банкам рекордні 11,7 мільярда доларів - ЗМІ

Понеділок, 22 грудня 2014, 20:47

Через обвал курсу рубля у співвідношенні з доларом США росіяни погрузли в боргах. Кількість безповоротних кредитів цього року, як валютних так і рублевих, зросла на 52%.

Тож банки згодні йти боржникам на зустріч, аби вони виплатили хоч якусь суму, пише польське видання Rzeczpospolita.

"Ми хочемо піти на зустріч боржникам і дати їм можливість сплатити кредити у валюті за курсом минулого року", - пояснив Павло Міхміль з колекторської фірми PKB.

При цьому ситуацію на ринку кредитування він назвав "кошмарною". Російські колектори сподіваються, що справи з курсом долара і євро в країні покращаться через рік.

Реклама:

"Якщо макроекономічні умови будуть такими ж, як в часи кризи 2008-2010 років, то через рік можна буде чекати покращення ситуації з боржниками. Якщо ж геополітична криза буде далі тиснути на економіку, то і сплата кредитів теж буде ускладнена ще більше", - пояснила голова колекторської фірми SKK Олена Доучаєва.

Станом на листопад цього року росіяни заборгували банкам 652,3 мільярдів рублів, що дорівнює 11,7 мільярдів доларів. Це найвищий показник з 2009 року.

15 грудня Центробанк Росії підвищив ключову ставку до 17%, щоб зміцнити рубль. Експерти та учасники ринку вважають це не дуже продуманим кроком. Багато припускають, що така процентна може зруйнувати частину економіки Росії.

Дзеркало тижня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: