Moody's фіксує зростання ризику реструктуризації єврооблігацій України

Понеділок, 22 грудня 2014, 20:34

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service наголошує на високій імовірності реструктуризації Україною єврооблігацій у 2015 році на тлі нестабільної політичної ситуації в країні та хистких перспектив залучення нею зовнішнього фінансування.

Про це йдеться у прес-релізі агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

"Враховуючи суму зовнішнього боргу, який необхідно погасити наступного року, близько 28 млрд доларів, а також скорочення золотовалютних резервів України в листопаді до 8 млрд доларів і загалом спад в економіці країни на тлі конфлікту на сході, кредитних коштів МВФ, ЄС та інших кредиторів, найімовірніше, виявиться недостатньо для покриття всіх спланованих платежів", - зазначено в документі.

Крім того, враховуючи, що близько половини держборгу деноміновано в іноземній валюті, девальвація гривні на 50% підвищує боргове навантаження України до 76% ВВП в 2014 році і 79% ВВП у 2015 році, вважають аналітики Moody's.

Окрім цього, Moody's зазначає, що нагальною досі є потреба в зовнішньому фінансуванні держбанків і держкомпаній, особливо НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

"Залежно від вартості та обсягу газопостачання, а також від гнучкості "Газпрому" щодо розрахунку за наявною заборгованістю за раніше закуплений газ і за умови незначного відтоку капіталу з країни Україні наступного року необхідно буде залучити мінімум 15-20 млрд доларів понад передбачені чинною програмою з МВФ упродовж наступних 12 місяців", - вважають аналітики Moody's.

Водночас агентство припускає, що уряд Росії не вимагатиме дострокового погашення єврооблігацій на 3 млрд доларів, термін обігу яких завершується в грудні 2015 року.

На думку експертів агентства, для покриття потреб у фінансуванні уряд України намагатиметься знайти інші джерела фінансування, зокрема за допомогою приватизації державних активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: