Росія вводить обмеження на експорт зерна

Понеділок, 22 грудня 2014, 18:12

Уряд РФ обмежить експорт російського зерна за допомогою введення мит, щоб запобігти різкому зростанню внутрішніх цін на цей товар після того, як ослаблення рубля підштовхнуло експортерів до масового вивезення на експорт.

Рішення прийняли після п'ятивідсоткового зростання цін на пшеницю на внутрішньому ринку за останній тиждень, пише ТАСС.

Вартість бушеля пшениці на торгах Чиказької товарної біржі виросла на заяві російського уряду на 1,8%, до 6,43 долара.

"Ми підготували пропозиції про введення експортних мит на зерно, і протягом доби вони вам будуть представлені", - повідомив віце-прем'єр Аркадій Дворкович, звертаючись до голови кабінету міністрів Дмитра Медведєва на нараді.

Реклама:

"Прийшла пора подумати про введення адміністративних обмежень на експорт", - погодився глава уряду.

"Підготуйте пропозиції, яким чином це зробити, - звернувся він до Дворковича. - Природно, це має бути коректно, узгоджено з провідними експортерами, рішення повинно мати тимчасовий характер".

Уряд поки не оголосив про розмір планованих мит, змусивши учасників ринку гадати, чи стануть мита загороджувальними і призведуть до повної зупинки експорту або дозволять експортувати у зменшених обсягах.

Росія планувала експортувати не менше 30 млн тонн зерна в 2014-2015 роках, що дозволило б країні стати третім за обсягами експортером зерна у світі.

Введення експортних мит стане першою обмежувальною мірою з експорту зерна з 2010 року, коли Росія ввела повну заборону на експорт через посуху, спровокувавши різке зростання цін на світових ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!