"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іноземні інвестори практично не вкладають кошти в Україну - ЗМІ

Субота, 20 грудня 2014, 15:16

Іноземний капітал здатний стабілізувати курс національної валюти, знизити банківські ставки, наповнити золотовалютні резерви і вирівняти платіжний баланс країни.

Однак, як пише у своїй статті для ZN.UA доктор економічних наук Андрій Гайдуцький, в реальності іноземні інвестори практично не вкладають кошти в Україну.

За його словами, так відбувається тому, що в світі є ще приблизно 200 країн, у багатьох з яких інвестиційний клімат набагато краще.

Як відзначає експерт у своїй статті, за увагу іноземного інвестора, за його інвестиції між країнами йде жорстока боротьба. Результати цієї боротьби для більшості учасників невтішні.

Реклама:

За його словами, світовий ринок прямих інвестицій дуже монополізований - всього 20 країн світу отримують близько 80% всіх інвестицій.

Так, в 2013 році з 1,4 трлн доларів інвестицій 1,1 трлн надійшли всього в 20 країн, а 183 дісталося всього 300 млрд (або 1,6 млрд в розрахунку на країну).

Але серед цих 183 є 33 країни з рейтингом А-ААА - вони привертають близько половини з 300 млрд дол. Значну частину отримують 73 країни з рейтингом В-ВВВ.

"Решта 77, включаючи Україну, конкурують за решту "крихти" інвестицій. І ця тенденція не змінюється вже 20 років. Навіть у найбільш сприятливі роки, коли інвестори легше і швидше роздавали інвестиції, група "183 країн" отримувала все ті ж 10-20%", - підкреслює Гайдуцький.

Він також зазначає, що складається враження, що іноземні інвестори - це закритий клуб, члени якого майже не бажають інвестувати в треті економіки. Тут практично всім заправляють шість англосаксонських країн, які отримують 0,5 трлн дол, або більше 30% всіх прямих інвестицій.

Як підкреслює експерт, що стосується України, то вона всі 23 роки перебуває в третій групі другого ешелону менш привабливих для інвесторів країн. І з кожним роком частка України у світових обсягах інвестицій скорочується.

Так у 2013-му році вона склала вже менше 0,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!